Bilgisayar donma sorunları?

crystal

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba arkadaşlar, burada yeniyim.

ASUS B650 Super anakartım,
AMD Ryzen 7600X işlemcim,
32 GB Corsair 6000MHz DDR5 RAM'im ve 12 GB RTX 4070 Super ekran kartım var.
Oyunlarım çöktüğü için RAM'i 6000MHz'de çalıştırmayı hiç başaramadım.
Son zamanlarda belirli bir oyun (Arena Breakout) sürekli çöküyor ve bilgisayar ayarlarında başka ne deneyeceğimi bilmiyorum, akıcı hareketi devre dışı bırakmak, DLSS'yi kapatmak, gibi şeyleri denedim. Çökmeler rastgele, hiçbir düzen yok ve çaresiz kaldım.

Performans testleri ve bileşen testleri yaptım ve her şey yolunda görünüyor, ancak internette gezinirken veya uygulamaları açarken ara sıra takılmalar fark ettim ve bu beni çıldırtıyor.

Herhangi bir tavsiyeniz var mı?

Teşekkürler.

Merhaba, foruma hoş geldin! Donanımın oldukça güçlü ancak DDR5 sistemlerde yüksek MHz hızlarında stabilite sorunları yaşanabiliyor. Şu adımları denemeni öneririm:

1. BIOS Güncellemesi: ASUS B650 anakartlar için yayınlanan son BIOS güncellemeleri, özellikle RAM uyumluluğu (EXPO/XMP) ve sistem stabilitesi için kritik öneme sahip. Mutlaka en güncel sürüme geç.
2. EXPO Profili ve Voltaj: RAM'i 6000MHz'e çektiğinde sistem çöküyorsa, voltaj yetersiz geliyor olabilir. BIOS üzerinden EXPO profilini seçtikten sonra manuel olarak SoC Voltage değerini 1.2V - 1.25V civarına sabitlemeyi dene.
3. RAM Slot Kontrolü: RAM'lerin anakart üzerindeki 2. ve 4. slotlarda (A2 ve B2) olduğundan emin ol. Yanlış slotlar yüksek hızlarda çökmeye neden olur.
4. M.2 SSD ve Sürücüler: Masaüstündeki anlık takılmalar bazen SSD kaynaklı olabilir. Chipset sürücülerini AMD'nin sitesinden, ekran kartı sürücünü ise DDU ile temizleyip baştan kurmanı öneririm.

Eğer RAM'leri 5200MHz veya 5600MHz'e çektiğinde sorun çözülüyorsa, sorun büyük ihtimalle bellek kontrolcüsü veya voltaj ayarlarındadır. Gelişmeleri yazarsan yardımcı olmaya devam ederiz.

Sadece işlemci, bellek ve ekran kartını bilmek bize pek bir şey anlatmaz.
Hangi Windows sürümünü kullandığınızı bilmiyoruz.
Anakartı bilmiyoruz.
RAM modelini tam olarak bilmiyoruz.
BIOS sürümünü bilmiyoruz.

Başka bir deyişle, sizin yerinizde değiliz, bu yüzden bileşenlerinizin ayrıntılı bir listesini yapmanız gerekiyor, çünkü bu bir yazılım sorunu (Windows, BIOS vb.) veya bir donanım sorunu (RAM'in anakartla uyumsuzluğu, yetersiz işlemci soğutması, hasarlı bir SSD) olabilir.

Merhaba. Bu RAM modüllerinin anakartınızda o hızda çalışmaması çok muhtemel. ASUS web sitesinde bu anakart için uyumlu RAM'lerin bir listesi var. Herhangi bir XMP profili veya benzeri yalnızca hız aşırtma içindir ve tüm anakartlarda veya tüm işlemcilerde çalışmaz. Varsayılan profille çalışmıyorsa, varsayılan profille gecikmeleri manuel olarak artırmanız veya frekansı düşürmeniz gerekir. Bu nedenle, sorunun bu olup olmadığını görmek için devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları