Türkiye'nin Güncel Teknoloji Forumu | techforum.tr

TechForum’a Hoş Geldin! TechForum, bilgisayar donanımı, ekran kartı, işlemci, yazılım, yapay zeka, oyun ve teknoloji konularında bilgi paylaşımı yapılan Türkçe teknoloji forumudur. Sorular sorun, çözümler bulun ve teknoloji tutkunlarıyla tanışın. Hemen katılın ve teknoloji sohbetine dahil olun..

Bilgisayar topladım, ancak RX 7600 ekran kartım çalışmıyor?

dosyaCı

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese merhaba, Tamamen yeni bir bilgisayar topladım, ancak RX 7600 ekran kartım çalışmıyor.

Donanımım.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz 6 Çekirdekli AM4
  • GPU: ASUS DUAL EVO OC Radeon RX 7600 8GB GDDR6
  • Anakart: MSI B550 A PRO AM4 DDR4 ATX
  • Güç kaynağı: MSI MAG A650GL Siyah 650W
Bilgisayara güç geliyor, fanlar çalışıyor. GPU (RX 7600) fanları dönmüyor.
GPU kablosu kontrol edildi doğru şekilde bağlı (6+2 Pin PCIe) Yuva test edildi aynı RTX 3060 aynı yuvada mükemmel çalışıyor. RX 7600 diğer bilgisayarımda mükemmel çalışıyor.
  • BIOS/uyumluluk sorunu olabilir mi ?
  • Bu sistemde RX 7600'ü çalıştırmak için denemem gereken herhangi bir ayar veya püf noktası var mı?

Herkese merhaba, Tamamen yeni bir bilgisayar topladım, ancak RX 7600 ekran kartım çalışmıyor.

Donanımım.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz 6 Çekirdekli AM4
  • GPU: ASUS DUAL EVO OC Radeon RX 7600 8GB GDDR6
  • Anakart: MSI B550 A PRO AM4 DDR4 ATX
  • Güç kaynağı: MSI MAG A650GL Siyah 650W
Bilgisayara güç geliyor, fanlar çalışıyor. GPU (RX 7600) fanları dönmüyor.
GPU kablosu kontrol edildi doğru şekilde bağlı (6+2 Pin PCIe) Yuva test edildi aynı RTX 3060 aynı yuvada mükemmel çalışıyor. RX 7600 diğer bilgisayarımda mükemmel çalışıyor.
  • BIOS/uyumluluk sorunu olabilir mi ?
  • Bu sistemde RX 7600'ü çalıştırmak için denemem gereken herhangi bir ayar veya püf noktası var mı?
Merhaba!

Ryzen 5 5600 ve MSI B550-A Pro ikilisi aslında RX 7600 ile tam uyumlu bir üçlüdür. Donanımında teorik bir engel yok. Sorun muhtemelen PCIe nesil uyumsuzluğu veya BIOS'taki bir el sıkışma hatasından kaynaklanıyor.
şu yöntemleri deneyebilirsin:

PCIe Hızını Manuel Olarak Ayarla (En Yaygın Çözüm)​

Senin işlemcin ve anakartın PCIe 4.0 destekliyor, RX 7600 de öyle. Ancak bazen "Auto" ayarı düzgün iletişim kuramıyor.
  • Adım: Elindeki çalışan RTX 3060'ı tak ve BIOS'a gir.
  • Ayarlar: Settings > Advanced > PCIe Video Configuration (veya benzeri) altında PCIe Lane Mode ayarını Auto yerine Gen3 veya Gen4 olarak sabitle. Kaydet ve çık, sonra RX 7600'ü tekrar dene.

2. CSM ve UEFI Ayarlarını Kontrol Et​

Modern AMD kartlar tamamen UEFI odaklıdır.
  • Eğer BIOS'un "CSM" (Legacy) modundaysa, ekran kartı tetiklenmeyebilir.
  • RTX 3060 takılıyken BIOS'ta Boot Mode'un UEFI olduğundan emin ol. Ayrıca Secure Boot ayarını kontrol et; bazen bunu açmak/kapatmak donanım tanımayı tetikleyebiliyor.

3. BIOS Güncellemesi (Kritik)​

MSI B550-A Pro popüler bir kart ama stoktaki eski bir BIOS sürümüyle gelmiş olabilir. RX 7000 serisi kartlar çıktığında bazı anakartlar onları tanımak için güncelleme gerektirmişti.
  • MSI'ın sitesinden en güncel BIOS sürümünü indir ve M-Flash üzerinden güncelle. Bu, uyumluluk sorunlarının %90'ını çözer.

4. Re-size BAR Desteği​

RX 7600'den tam performans almak (ve bazen açılmasını sağlamak) için BIOS'tan şu iki ayarı etkinleştirmen gerekir:
  • Above 4G Decoding: Enabled
  • Re-Size BAR Support: Enabled

5. Basit Ama Önemli: "0 RPM" Özelliği​

Belirttiğin "fanlar dönmüyor" detayı aslında bir hata olmayabilir. Modern kartlarda 0 RPM teknolojisi vardır; kart 55-60 dereceye ulaşana kadar fanlar dönmez. Eğer sistem açılıyor ama görüntü gelmiyorsa bu bir sorundur, ancak sadece fanlara bakıyorsan kart aslında çalışıyor olabilir.

Özetle Yol Haritan:
  1. RTX 3060 ile BIOS'u en son sürüme güncelle.
  2. BIOS'tan PCIe modunu Gen4 olarak sabitle.
  3. UEFI modunun açık olduğundan emin ol.
Eğer bunları yaptıktan sonra hala görüntü alamazsan, HDMI/DisplayPort kablonu ekran kartının farklı bir portuna takmayı dene. Bazı kartlar ilk açılışta belirli bir portu "ana çıkış" olarak görür.

Tipik bir sistem toplama sorunu gibi görünüyor. Öncelikle, RX 7600'ün PCIe yuvasına düzgün bir şekilde takılı olduğundan ve tüm güç konektörlerinin doğru şekilde takılı olduğundan emin olun. Ayrıca güç kaynağını ve monitör kablosunu da kontrol edin (farklı bir bağlantı noktası deneyin).

Eğer sorun devam ederse, BIOS sıfırlaması yapmayı deneyin veya arızayı elemek için kartı başka bir bilgisayarda test edin.

En Son Güncellenen Oyunlar

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri