Bir süre stres altında kaldıktan sonra (oyun oynama, maksimum GPU sıcaklığı yaklaşık 65°C) ve stres ortadan kalktıktan sonra (oyun kapatıldıktan sonra), kasanın içinde sesler oluşuyor. Testler sonucunda kasa fanlarını ve AIO soğutucuyu eledim ve seslerin kesinlikle ekran kartından geldiğinden eminim.
Bilgisayarı başlattıktan sonra, ekran kartı fanları da kısa süreliğine dönmeye başlıyor, ancak tıklama sesi ya fark edilmiyor ya da dönmeyi bıraktıktan sonra çok nadiren ve sessizce duyuluyor.
Video A: Yaklaşık 12 saniyeden itibaren tıklama sesleri.
Video B: Yaklaşık 18 saniyeden itibaren tıklama sesleri.
Tıklama sesi, fanlar tamamen durmadan hemen önce en belirgin şekilde duyuluyor.
Ses seviyesi değişiyor. Bazen daha yüksek, bazen daha düşük ve nadiren hiç ses yok.
Yük altında, ekran kartı neredeyse hiç duyulmuyor. Yüksek yük altında maksimum sıcaklık %95-99 yükte yaklaşık 65°C civarında ve duyulabilir olduğunda normal fan sesi gibi geliyor. Boşta çalışırken ses yok, ancak ekran kartı fanları da dönmüyor.
Arama yaparak Gigabyte kartlarında benzer sorunlar buldum. Ancak, sistem sadece altı aylık olduğu için ekran kartı fanlarında rulman arızasını elemek istiyorum.
Bu sesler normal mi? Fanlardaki manyetik fren nedeniyle olabileceğini okudum. Yoksa bunlar GPU fan rulman arızasının erken belirtileri mi?
Eğer normal ise, muhtemelen buna katlanabilirim. Tabii ki, özellikle sessiz bir sistem kurmak istediğim için ideal değil.
Kasa fanlarını ve AIO soğutucuyu zaten eledim (kasa fanlarını kapattım ve AIO'yu mümkün olduğunca kıstım, ancak %20'den daha azı mümkün değildi).
Sesin ekran kartından geldiğinden oldukça eminim.
Bilgisayarı başlattıktan sonra, ekran kartı fanları da kısa süreliğine dönmeye başlıyor, ancak tıklama sesi ya fark edilmiyor ya da dönmeyi bıraktıktan sonra çok nadiren ve sessizce duyuluyor.
Video A: Yaklaşık 12 saniyeden itibaren tıklama sesleri.
Video B: Yaklaşık 18 saniyeden itibaren tıklama sesleri.
Tıklama sesi, fanlar tamamen durmadan hemen önce en belirgin şekilde duyuluyor.
Ses seviyesi değişiyor. Bazen daha yüksek, bazen daha düşük ve nadiren hiç ses yok.
Yük altında, ekran kartı neredeyse hiç duyulmuyor. Yüksek yük altında maksimum sıcaklık %95-99 yükte yaklaşık 65°C civarında ve duyulabilir olduğunda normal fan sesi gibi geliyor. Boşta çalışırken ses yok, ancak ekran kartı fanları da dönmüyor.
Arama yaparak Gigabyte kartlarında benzer sorunlar buldum. Ancak, sistem sadece altı aylık olduğu için ekran kartı fanlarında rulman arızasını elemek istiyorum.
Bu sesler normal mi? Fanlardaki manyetik fren nedeniyle olabileceğini okudum. Yoksa bunlar GPU fan rulman arızasının erken belirtileri mi?
Eğer normal ise, muhtemelen buna katlanabilirim. Tabii ki, özellikle sessiz bir sistem kurmak istediğim için ideal değil.
Kasa fanlarını ve AIO soğutucuyu zaten eledim (kasa fanlarını kapattım ve AIO'yu mümkün olduğunca kıstım, ancak %20'den daha azı mümkün değildi).
Sesin ekran kartından geldiğinden oldukça eminim.
- İşlemci (CPU): AMD Ryzen™ 7 7800X3D, İşlemci
- ram: Kingston FURY DIMM 32 GB DDR5-6000 (2x 16 GB) Çift Kit, RAM
- Anakart: ASRock B850 LiveMixer WiFi
- Güç kaynağı: be quiet! Pure Power 13 M 850W, PC güç kaynağı
- Kasa: NZXT H9 Flow RGB+ (2025) Midi Tower
- ekran kartı: ASUS Prime GeForce RTX 5070 Ti OC
- HDD/SSD: Crucial MX500 CT500MXSSD1Z 500GB, Crucial P310 2280 M.2 PCI 4.0 4TB