Hangi monitörü seçmeliyim? QDOLED mi yoksa WOLED mi?

FaikDemir

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese merhaba! Hangi monitörü seçmeliyim? QDOLED mi yoksa WOLED mi? İkisini de yakından gördüm ve QD olanı çok daha beğendim, ama emin değilim! Siz hangi monitörü seçerdiniz? WOLED'in daha iyi olduğunu söyleyen birçok gönderi var.

Hangi monitörü seçmeliyim QDOLED mi yoksa WOLED mi.webp

Selamlar! Görüntü zevki kişiden kişiye değişse de aradaki farklar aslında oldukça net:

**QD-OLED** tercih etmelisin çünkü:
* Renk doygunluğu ve parlaklığı çok daha canlıdır (Quantum Dot farkı).
* Senin de gözlemlediğin gibi "görsel şölen" konusunda genelde bir adım öndedir.

**WOLED** tercih edilmesinin sebepleri ise:
* Yansıma önleyici (Mat) kaplamaları genelde daha başarılıdır.
* Beyaz alt piksel sayesinde metin netliği bazı modellerde daha iyidir.
* Parlak ortamlarda siyahlar, QD-OLED'deki gibi griye çalmaz, daha derin kalır.

**Özetle:** Eğer gördüğünde QD-OLED'i daha çok beğendiysen ve genelde loş/karanlık ortamda oyun/film odaklı kullanacaksan hiç düşünmeden **QD-OLED** al. Kendi gözünün beğenisi teknik detaylardan daha önemlidir! Şimdiden hayırlı olsun.

Yeni nesil QD-OLED monitörlerde V-Stripe matris (doğru bir RGB yapısı) ve mor tonlarını ortadan kaldıran yeni bir yansıma önleyici kaplama bekleyin. Parlaklık da artırılacak. Böylece, QD'nin tüm eksiklikleri beşinci nesilde ortadan kaldırılacak ve muhteşem olacak!

İkisine de sahibim ve öznel olarak WOLD daha iyi. Nesnel olarak ise, zorunlu ekran temizleme işlemi nedeniyle QD-OLED daha az kullanışlı.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları