Hollanda, Soğuk Savaş Yasasını Devreye Soktu: Çinli Çip Üreticisine El Koydu

tufitorino

Moderatör

8d8c8634-09cc-4ad1-a69f-237ca8d18275.webp

Hollanda hükümeti, Çin merkezli yarı iletken üreticisi Nexperia'nın ülke içindeki faaliyetlerini kontrol altına almak için Soğuk Savaş döneminden kalma bir yasayı devreye soktu. Bu karar, Avrupa’da teknoloji güvenliği ve stratejik üretim üzerindeki gerginliğin giderek arttığını gösteriyor.

Eski Yasa, Yeni Kriz​

Söz konusu yasa, aslında Soğuk Savaş yıllarında ülkenin kritik altyapılarını yabancı kontrolünden korumak için hazırlanmıştı. Ancak şimdi, jeopolitik rekabetin yeniden kızıştığı bir dönemde devreye alınarak, Çinli bir şirketin Avrupa’daki varlığını sınırlamak için kullanıldı.

Nexperia, İngiltere merkezli Newport Wafer Fab’i satın aldıktan sonra uzun süredir Batı ülkelerinin radarındaydı. Hollanda hükümeti, şirketin “ulusal güvenlik açısından risk oluşturabileceğini” belirterek bu adımı attı.

Avrupa ve Çin Arasındaki Teknoloji Gerginliği​

Son dönemde Avrupa ülkeleri, Çin’in stratejik sektörlerdeki etkisini sınırlamak için benzer önlemler alıyor.

• Almanya, Çinli yatırımcıların enerji altyapısına erişimini kısıtladı.
  • İngiltere, Nexperia’nın bir fabrika satın almasını engellemişti.
  • ABD ise uzun süredir Çin’e karşı kapsamlı çip ihracat kısıtlamaları uyguluyor.

Hollanda’nın bu kararı, Avrupa’nın kendi yarı iletken üretim kapasitesini koruma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Nexperia Ne Üretiyor?​

Nexperia, mobil cihazlardan elektrikli araçlara kadar birçok alanda kullanılan küçük ölçekli yarı iletken bileşenlerin üreticisi. Şirketin bazı üretim hatlarının Çin ordusu ile dolaylı bağlantısı olabileceği iddiaları, Batı’da ciddi endişe yaratmıştı.

Bu olay, teknoloji artık sadece teknoloji değil, aynı zamanda bir güvenlik meselesi haline geldiğini bir kez daha gösteriyor.
Hollanda’nın bu kararı, önümüzdeki dönemde Avrupa-Çin teknoloji ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını işaret ediyor.

TechFoumTR Blog Yazıları