Intel işlemci değişti, şimdi TPM hatası ve BSOD alıyorum

navigatio

Kayıtlı Kullanıcı
Birkaç hafta önce, işlemcimde bilinen Intel sorunuyla karşılaştım, işlemcim tamamen bozuldu ve yakın zamanda değiştirildi. Ne yazık ki, bu arada yeni olan anakartım da arızalandı. Sistem birkaç hafta boyunca iyi çalıştı, ancak şimdi çok garip sorunlar yaşıyorum. Düzenli olarak mavi ekran hataları alıyorum, bazen rastgele, bazen programları yüklerken, ama özellikle Discord'u başlatırken. Mavi ekrandan sonra, Discord otomatik olarak yeniden başlatıldığında sistem birkaç kez önyükleme döngüsüne girdi. Sonunda, yaklaşık 20 denemeden sonra veya yeterince hızlı davranıp görev çubuğundan zamanında kapatmayı başarabilirsem, çalışıyordu. Şimdi Discord kaldırıldı, ancak aynı hatayla mavi ekran hataları almaya devam ediyorum.

Başlıkta da belirtildiği gibi, hata mesajı şöyle diyor. TPM donanım aygıt sürücüsünde geri döndürülemez bir hata oluştu ve TPM hizmetlerinin (örneğin, veri şifreleme) kullanımını engelliyor. Daha fazla yardım için bilgisayar üreticinize başvurun.

Dediğim gibi, işlemci yepyeni, yeni değiştirildi ve en son BIOS yüklü.

Anakartla ilgili bir sorun olup olmadığını bilmiyorum; o da yeni, ancak ikinci SSD'm bazen artık tanınmıyordu ve sistem Steam yüklenirken bazen çöküyordu.

Çözüm
Güvenli Önyükleme ve BitLocker için BIOS’a girmen gerekmiyor. Windows üzerinden kontrol edebilirsin.

Şöyle bakabilirsin.
BitLocker için:
Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > BitLocker Sürücü Şifreleme

Burada aktif mi değil mi direkt yazar.

Güvenli Önyükleme (Secure Boot):
Başlat msinfo32 yaz Sistem Bilgisi açılır.
Orada Güvenli Önyükleme Durumu kısmında açık/kapalı görürsün.

Ama açıkçası dediğin tabloya bakınca ben hâlâ TPM hatasının tek başına sebep olduğunu düşünmüyorum.
  • İşlemci yeni
  • Anakart yeni
  • BIOS güncel
  • Ama rastgele mavi ekranlar devam ediyor
Bu genelde daha çok şu üçlüye işaret ediyor. RAM, SSD veya anakartta bir uyumsuzluk / stabilite sorunu SSD’nin bazen kaybolması olayı önemli. Bu...
Öncelikle şunu belirtmeliyim: Bu TPM olaylarının mavi ekran hatalarınızla doğrudan ilişkili olduğunu düşünmüyorum.

Güvenli Önyükleme ve BitLocker kullanıyor musunuz?

Güvenli Önyükleme ve BitLocker için BIOS’a girmen gerekmiyor. Windows üzerinden kontrol edebilirsin.

Şöyle bakabilirsin.
BitLocker için:
Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > BitLocker Sürücü Şifreleme

Burada aktif mi değil mi direkt yazar.

Güvenli Önyükleme (Secure Boot):
Başlat msinfo32 yaz Sistem Bilgisi açılır.
Orada Güvenli Önyükleme Durumu kısmında açık/kapalı görürsün.

Ama açıkçası dediğin tabloya bakınca ben hâlâ TPM hatasının tek başına sebep olduğunu düşünmüyorum.
  • İşlemci yeni
  • Anakart yeni
  • BIOS güncel
  • Ama rastgele mavi ekranlar devam ediyor
Bu genelde daha çok şu üçlüye işaret ediyor. RAM, SSD veya anakartta bir uyumsuzluk / stabilite sorunu SSD’nin bazen kaybolması olayı önemli. Bu ciddi ihtimalle sistemin çökmesine sebep olabilir.

Şunu denemeni öneririm.
  • BIOS’ta TPM’i (fTPM/PTT) kapatıp bir süre kullan.
  • RAM’leri tek tek dene (varsa).
  • SSD’yi farklı slotta dene (M.2 ise).
  • Event Viewer’da mavi ekran öncesi hatalara bak.
TPM hatası çoğu zaman yan etki oluyor, asıl sorun başka çıkıyor. Sonuçları yazarsan oradan devam edelim.

Çözüm
Yazdıklarını tek tek denedim. Özellikle söylediğin gibi olayı TPM’e odaklamayı bıraktım ve diğer ihtimallere yöneldim.

En kritik nokta gerçekten SSD çıktı. SSD bazen sistemden kayboluyordu demiştim, dediğin gibi bu normal değilmiş. Farklı slota aldım ve bağlantıları kontrol ettim, bir de temiz kurulum yaptım.

Ayrıca RAM’i tek tek denedim ve XMP’yi kapatarak bir süre kullandım. Şu an sistemi yoğun şekilde kullanıyorum.

-mavi ekran yok
-donma yok
-sistem tamamen stabil

Event Viewer’da da önceki disk hatalarının kesildiğini gördüm. Kısacası TPM değilmiş olay, senin dediğin gibi altta yatan stabilite problemiymiş. Yardımın olmasa muhtemelen yanlış yere odaklanmaya devam edecektim sağol @Derk teşekkürler.

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri