Laptop ısınıyor ve performans düşüyor, format çözüm olur mu?

polatdoruk

Kayıtlı Kullanıcı
Selam arkadaşlar, kardeşim ile birlikte yaklaşık 2 yıldır kullandığım laptop son zamanlarda ciddi şekilde ısınmaya başladı. Özellikle oyun oynarken veya render alırken sıcaklıklar 90 dereceyi görüyor ve FPS düşüşü yaşıyorum. Bazen takılmalar da oluyor. Fanlar çalışıyor ama eskisine göre daha sesli gibi. Toz temizliği yapmadım açıkçası, termal macun da hiç değişmedi. Format atsam düzelir mi? Yoksa bu tamamen donanımsal bir durum mu?

-Format performans düşüşünü çözer mi?
-Termal macun değişmeden düzelme olur mu?
-Laptop soğutucu stand işe yarar mı?

Bu sorunu yaşayan varsa tecrübesini paylaşabilir mi? Format atmadan çözmek istiyorum ama boşuna da uğraşmak istemiyorum.

Çözüm
Güncelleme yapayım arkadaşlar

Bugün laptopu temizledim. İçini açınca gerçekten baya toz birikmişti. Termal macun da taş gibi olmuş resmen. Macun değişimi yapıldı ve fan kanalları temizlendi.

Önceden oyunlarda 90-92 derece görüyordu
Şu an aynı oyunda 75-78 derece arası
FPS düşüşü büyük ölçüde gitti
Fan sesi de azaldı

Format atmadan sorun çözüldü diyebilirim. Demek ki tamamen donanımsalmiş. Yardım eden herkese teşekkür ederim.
90 derece görüyorsan işlemci throttling yapıyordur. O yüzden FPS düşüyordur. Format atsan da sıcaklık düşmeyecek. Benim laptopta macun değişimi sonrası 10-15 derece fark etti. Değitirme ihtimalin vars değiştir.

Bazı modellerde BIOS güncellemesi fan eğrisini düzeltiyor. Modelini yazarsan daha net yardımcı olunur. Ama önce fiziksel temizlik şart.

Bugün laptopu temizledim. İçini açınca gerçekten baya toz birikmişti. Termal macun da taş gibi olmuş resmen. Macun değişimi yapıldı ve fan kanalları temizlendi.

Fan sesi de azaldı

Format atmadan sorun çözüldü diyebilirim. Demek ki tamamen donanımsalmiş. Yardım eden herkese teşekkür ederim.

Çözüm

Fan sesi de azaldı

Sorun çözüldüyse ne mutlu sana o zaman çözüldü işaretledim.

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri