Linux'a geçmeli miyim?

mumbaililyzw

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba, yakında 17 yaşına gireceğim birinci sınıf öğrencisiyim. Linux'u denemeye nasıl karar verdiğimi, karşılaştığım sorunları ve nereye vardığımı anlatmak istiyorum. Akrabalarımdan biri ( kim olduğunu söylemeyeceğim ) bana oyun sunucuları hakkında ne bildiğimi ve kendisinin de kendi sunucusunu çalıştırıp çalıştıramayacağını sordu. O zamanlar Linux bilgim aşağı yukarı şöyleydi: Wikipedia ve forumlar olmadan kullanmaya çalışmamalısınız, neredeyse tüm sunucular Linux çalıştırır ve orada bir tarayıcı açmak %100 başarı oranıyla kalp ameliyatı yapmak kadar zordur. Sonradan bunun doğru olmadığı, sadece bir şaka olduğu ortaya çıktı. "Programlamaya biraz ilgi duyuyorum, bu yüzden Linux'a geçmeyi deneyeceğim. Sanırım zor olmayacak." diye düşündüm. Yirmi dakika sonra, bilgisayarımın başına oturmuş, internette dağıtımlar arıyordum. Hangisini indirdiğimi söylemeyeceğim ama Linux'ta yaşam hakkında çok kötü bir izlenim bıraktı. Bilgisayarımı tamamen silip bu dağıtımı kurdum. Birçok şey beni korkuttu.

Öncelikle, arayüz 2000'ler havası veriyordu, ancak öğeleri düzenleyerek modernize etmeye çalıştılar. Daha güzel, daha minimalist arayüzleri tercih etsem de, başarılı olduklarını söyleyebilirim. "Neyse, üstesinden gelirim" diye düşündüm. Fakat ikinci sorun daha ciddi çıktı: Kablolu internetim yok, sadece kutudan çıktığı gibi çalışmayan bir USB adaptörüm var. Telefonumdan ChatGPT'ye giriş yapıp ne yapacağımı sordum. Bir gün uğraştıktan sonra, varsa bile sürücüleri hâlâ yükleyememiştim. Konsoldan her şeyi denedim ama nafile.

Vazgeçtim. ChatGPT kullanarak Ventoy'u bir flash belleğe, ardından da telefonuma Windows'u yükledim. İlk kurulum hatalı olmasına rağmen Windows'u başarıyla yeniden yükledim, ancak sonra düzgün bir şekilde yeniden yükledim. Linux'un bana göre olmadığına karar verip sorunu bir kenara bıraktım.

İkinci deneme : SteamOS
İki ila dört ay geçti. Windows'tan aşağı yukarı memnundum. Tüm ihtiyaçlarımı karşılıyordu; hem oyuncu hem de programcıyım. YouTube'da "VALVE Windows'u yendi" veya buna benzer bir video görene kadar her şey yolunda gidiyordu. Windows'un sorunlarından, Gabe Newell'ın Microsoft politikalarına karşı duruşundan vb. bahsediyordu. Ayrıca Valve'ın işletim sisteminden de bahsettiler (evet, KDE Plasma'nın bir türevi olduğunu biliyorum) ve testlerine katılmak istiyordum. SteamOS'u, Linux'u hiç görmemiş bir Windows kullanıcısının sorunsuz bir şekilde geçebileceği kadar basit hale getirmeye çalışacaklarına dair sözlerinden ikna olmuştum. Ayrıca, peşinde olduğum şey Windows'a kıyasla performansı da beni cezbetmişti. Biraz meşgul olduğum için bu fikri bir kenara bıraktım, ancak 3 ila 5 gün sonra aynı videoyla tekrar karşılaştığımda aklıma geldi. Yine, 20 dakika sonra, beni neyin beklediğini bilmeden SteamOS'u indiriyordum. Daha dikkatli okumalıydım. Kısacası, bu SteamOS bir test sürümüydü ve indirdiğim dağıtım normal bilgisayarlarda çalışmıyordu ( en azından benimkinde ). Bunu çok geç, Windows'u tamamen kaldırıp bu işletim sistemini kurmaya başladığımda fark ettim. İşte o zaman felaket beni bekliyordu. Sistem NVMe M.2 sürücülerini veya sadece SSD'leri bulamadı, artık hatırlamıyorum. Yine Linux sıkıntısı, yine iki tıklamayla Windows'a geri dönmenin bir yolu yok. Okuduktan sonra, normal bir bilgisayar için Valve'ın bile önerdiği fan destekli bir dağıtım olan HoloISO'yu indirmem gerektiğini öğrendim. O anda ne kadar hata yaptığımı fark ettim. Neyse, zaten Linux'a biraz aşinaydım ve herhangi bir belirsiz durumda ChatGPT'ye yazmam gerektiğini biliyordum. Ancak bu sefer işler biraz farklıydı: İşletim sistemini Canlı modda kurmam gerekiyordu. Sorun şu ki, Rufus ile önyüklenebilir hale getirdiğim için üzerinde bulunduğu flash belleğin üzerine yazamıyordum. Panikledim, ne yapacağımı bilemedim ve tüm dairemi altüst edip bir flash bellek aramaya başladım. Günün sonunda sadece bir tane buldum: yarı ölü, az miktarda hafızası olan ama çalışan bir bellek. Şimdi, ChatGPT kullanarak bu flash belleğe (980 MB) uyacak hafif bir dağıtım aradım. İlk öneri Slax ISO oldu.

Ancak grafiksel bir arayüzü olmadığını bilmiyordum . Bu işletim sistemini başlattıktan sonra, bu talihsiz grafiksel arayüzü nasıl etkinleştireceğimi anlamak için yaklaşık bir saat harcadım ve SteamOS Live'a geri dönmem gerektiğine karar verdim. Ancak sorun şuydu: flash sürücü düşmüştü ve hiçbir yaşam belirtisi göstermiyordu. Ne yapacağımı bilemedim ve ertesi güne kadar bıraktım. Ertesi gün, uyanır uyanmaz, çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için bilgisayarın başına gittim. Çalışmıyordu. Sonra durumu ChatGPT'ye anlattım ve yaklaşık iki saat boyunca flash sürücüyü hayata döndürmeye çalıştım, ancak nafile. Yine ertesi güne erteledim çünkü her şeyden bıkmıştım ve Linux'la uğraştığım için pişmandım. Ertesi sabah, bilgisayara gitmeye çok üşendim ; hiçbir umut olmadığını düşündüm. Bu yüzden sadece bir gün sonra açtım ve hoş bir sürprizle karşılaştım! Bir şekilde, flash sürücüm hayata geri döndü ve mutluluğumun sınırı yoktu.

Canlı modda başlattım ve grafiksel arayüzlü bir dağıtım buldum: Bodhi Linux Arayüzü ilk Linux'umdan bile kötüydü ve hiç beğenmedim. Her şey yolunda gitti ve yarı ölü flash sürücümde ne kadar boş alan kaldığını görünce şok oldum: 12 MB . Çok şaşırdım ve böyle bir şansın sık sık olmadığını fark ettim, bu yüzden hemen HoloISO'yu indirdim ve kabloyla bilgisayarıma aktardım. ChatGPT'yi kullanarak Ventoy'u flash sürücüme yeniden yükledim ve sonunda o talihsiz SteamOS dağıtımını kurabildim . Bir ana kadar mutluydum. Daha önce bu dağıtımın beta aşamasında olduğunu ve doğrudan Valve tarafından değil, meraklıları tarafından desteklendiğini belirtmiştim. Doğru düzgün Linux'a ilk girişimim bazı zorluklar çıkardı: Türkçe klavye düzenini nasıl ekleyeceğimi ve Linux'u kendime göre nasıl özelleştireceğimi anlamam bir günümü aldı. Bir sonraki sorun, gerekli tüm Python kütüphanelerini veya buna benzer bir şeyi yükleyemememdi, hatırlayamıyorum. Belki sistem paketleriyle ilgiliydi, bilmiyorum. Birkaç gün sonra düzelttim. İlk başta buna razı oldum, ama sonra grafiksel kabuğum hiçbir kurtarma yolu olmadan çöktü. Çalışıyor gibiydi ama hiçbir şey göremiyordum. Sorunu anlamaya başladım ve paketleri yüklememi engelleyen her neyse onu kullanarak çözmeye çalıştım. Bütün gün uğraştım ama nafile.

ChatGPT bana yardımcı olmadı. Paketleri neden yükleyemediğimi bağımsız olarak araştırmaya karar verdim ve buldum! Meğerse her şey ChatGPT'nin bana " fısıldadığı " yüzlerce satırla değil, tek bir basit komutla çözülmüş. " Sorun çözüldü ," diye düşündüm ve yeniden yükledikten sonra en sevdiğim oyunları sorunsuz oynamaya devam ettim. Müzik kısa bir süre çaldı, ama tahmin edin ne oldu? Grafik kabuğu tekrar çöktü. Yine bir hata yaptığımı ya da belirli eylemler gerçekleştirildiğinde sistemi çökerten bir tür hata olduğunu düşündüm. Sorunun tekrar olmayacağından emin olarak Linux'u tekrar yükledim, ancak iki gün sonra aynı sorunla karşılaştım.

Toplamda üç kabuk çökmesi daha yaşadım, ancak dördüncü seferde artık dayanamadım. Sorunun tedavi edilemez olduğunu ve geliştiriciler tarafından bir gün düzeltileceğini zaten biliyordum. Web sitesi, NVIDIA grafik kartlarıyla düzgün çalışmadığını gösteriyordu ve hepsi bu kadardı. Bu dağıtımı tekrar yükledim, ama bu sefer Windows 11'e geri dönmek için. Her şey yolunda gitti ve Linux'u bir kenara bıraktım, belki altı ay, belki daha uzun bir süre. Bu arada, yakın zamanda keşfettiğim gibi, ben de bu şanssızlardan biriydim çünkü ekran kartımda, özellikle Ellesmere teknolojisinde (RX 4xx–5xx) bir hata vardı.

Mutlu son mu?
İki aydan kısa bir süre sonra, bir kez daha flash sürücüde Linux yüklü bir bilgisayarın önünde duruyordum. Sebeplerden biri, Windows'un görünürde hiçbir sebep yokken çökmesiydi. Bu sefer, yeni başlayanlara uygun bir işletim sistemi olan Linux Mint Cinnamon Edition'ı seçtim. Her şey sorunsuz ve olaysız gitti. Önceki deneylerim sırasında yapay zekanın en iyi dostum olduğunu fark etmiştim, bu yüzden kendi başıma bir çözüm bulamazsam ChatGPT'ye gidip anlamaya çalışırdım. Bu sefer her şey yolundaydı. Arayüz o kadar güzel olmayabilir, ama harika ve zaten arayüz için Linux indirmedim. Bir aydan fazla süredir Linux kullanıyorum ve herhangi bir sorun veya geçici çözüm yolu bulamadım. Evet, bir şeyden fedakarlık etmek zorundasınız, ama bundan kaçınamazsınız. Örneğin, Windows'u kullanmak için ödediğiniz bedel, istediğinizi yapmanıza izin verilmemesi ve onu Microsoft'un istediği şekilde kullanmanızdır, ayrıca gözetime, reklamlara ve bol miktarda virüse maruz kalırsınız.

Özetleyelim. Linux'a geçmenin birçok avantajı var, en azından BİLGİSAYARINIZIN her türlü gereksiz şeyden arınmış olması ve TAM kontrole sahip olmanız. Linux'a geçerken yaşadıklarıma bakmayın; herkes benim kadar sakar değil ve herkesin Linux deneyimi kendine özgü. Linux'a geçmeyi düşünenler için hemen söyleyeyim: geçin, pişman olmayacaksınız. Yıl 2025, şu veya bu sorunu nasıl çözeceğinize dair tonlarca forum ve konu var ve bu bilgiye sahip değilseniz, ya da daha doğrusu " sahip değilseniz ", yapay zeka kullanın. Sorun nadirse neredeyse her zaman yardımcı olacaktır ve eğer işe yaramazsa, arama işlevini deneyin, belki şanslısınızdır. Ayrıca Linux'un 10, 20 veya daha fazla yıl önce olduğundan çok uzak olduğunu da ekleyeceğim; topluluk tarafından desteklenen bir işletim sistemi. Linux'un politikasını seven ve terminal ve diğer "şakalardan" korkanlar için bunu kolaylaştırmaya çalışan insanlar.

Olası soruların cevapları. Bilgisayarımı neden tamirciye götürmedim? Şehirden uzakta yaşıyorum ve ne yapacağımı kendim çözemediğim için bilgisayar veya sürücülerle gidip gelmek pek uygun değil. * Bazı yerlerde işletim sisteminden, bazılarında da dağıtımlardan bahsettiğim için rahatsız olanlar için: Özür dilerim, kasıtlı değildi. Birisi sadece ChatGPT'ye yazıp, komutları kopyalayıp terminale yapıştırdığımı düşünüyorsa: Yanılıyorsunuz. Aynı zamanda, her komutun ne işe yaradığını hatırlamaya ve ezberlemeye çalışıyorum.

Uzun hikaye için özür dilerim ve sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler. Topluluğun, Linux'a geçmeyi düşünenler için ilginç ve faydalı bulacağını düşündüm, bu yüzden hikayemi paylaşmaya karar verdim.

Gelecek planlarım arasında SteamOS GUI hatasının düzeltilmesini beklemek (hemen HoloISO'ya geri döneceğim), SteamOS'un PC'ye resmi olarak çıkmasını beklemek veya başka bir cazip dağıtım seçmek var. Kolaylık artık benim için o kadar önemli değil ve bundan fedakarlık etmeye hazırım.

İlgilenenler için bilgisayar içeriği şöyle :

İşlemci : AMD Ryzen 5 2600

GPU
: Yenilenmiş amd radeon MSI rx580 GAMINGX twin frozr 4gb

RAM : 16 GB DDR4 2333 MHz Kingston (İki tane vardı ama biri bozuktu)

Anakart : MSI B350 PC MATE PRO

PSU : 450W sertifikası olmayan, ismi bilinmeyen bir firmanın Çin malı bir güç kaynağı

Bu yazıyı okuduğunuz için tekrar teşekkür ederim ve umarım keyif almışsınızdır. Soru sormaktan çekinmeyin; elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. İyi günleriniz olsun.

Atasözünde de söylendiği gibi, kötü kafa ayaklara huzur vermez. Ama tamam, bunu genç yaşıma ve sanırım refah düzeyi düşük bir hayata bağlıyorum; bu da bana modern donanımlar alıp, modern bir sistem kurup gereksiz baş ağrıları çekmeden kullanma olanağı vermiyor.

Yine de, bir BT uzmanı olmayı planlıyorsanız, belki tüm bunlar işinize yarayabilir. Değilse, sadece bok çukurunda eşelenip zamanınızı ve bilişsel kaynaklarınızı boşa harcarsınız. Sizin yaşınızda, bu telafisi mümkün olmayan bir kayıp.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları