Merak Ettiklerin, Öğrendiklerin, Paylaştıkların... Hepsi Burada.

Sor, Paylaş, Öğren: techforum.tr

Neden Neredeyse Tüm Oyunlarda Gamepad'i Tercih Ediyorum?

CevizAğacı

Kayıtlı Kullanıcı
Neden Neredeyse Tüm Oyunlarda Gamepad'i Tercih Ediyorum.webp

Hayatım boyunca klavye başında oynadım, ama bir anda her şey değişti. 2022 baharında bir PS4 satın almadan önce, bir gamepad ile çok az deneyimim vardı, özellikle PS2'de sadece 3 oyun oynadım ve o zaman bile çubuk nişan alma özelliği yoktu. İkinci DualShock'ta oynamaktan büyük keyif aldım ve gamepad'de oynama fikri de cazip geldi. Ancak bilgisayarda yine de klavye ve fareyi tercih ettim. PS4 aldıktan sonra her şey değişti. İlk oyun Spider-Man (2018) idi kontroller hemen sezgisel görünüyordu ve hiçbir rahatsızlık vermiyordu. Ardından The Last of Us geldi ve nişan alma zorunluluğuna rağmen gamepad ile oynarken kendimi aynı derecede rahat hissettim.

Neden Neredeyse Tüm Oyunlarda Gamepad'i Tercih Ediyorum1.webp

Daha önce ikinci DualShock'ta çok az deneyimim olmasına rağmen kontrollerde hiçbir sorun yaşamadım, oynaması rahattı ve konsolda oynamaya hemen alıştım. Üstelik gamepad ile oynamanın klavye ve fare ile oynamaktan daha keyifli olduğu ortaya çıktı. Daha sonra bir yıl boyunca PC oyunculuğunu bıraktım ancak 2023 baharında tekrar oynamaya başladım, Oyunların %70'inden fazlasını gamepad ile oynamayı tercih ettim, tek istisna nişancı oyunlarıydı.

Hikayeyi anlattım, şimdi asıl konuya geliyorum: Neden neredeyse tamamen bir gamepad'e geçtim? Gamepad ilk olarak dikkatimi çeken şey gerçekçi olmayan bir etki yaratmasıydı. Örneğin, karakterin WASD'deki hareketleri bir şekilde ruhsuz hissettiriyor. Aynı zamanda çubuğu hareket ettirirken, dönüşünü ve hızını düzgünce ayarladığınızda sanki hareket eden karakter değil de sizmişsiniz gibi hissediyorsunuz!

Neden Neredeyse Tüm Oyunlarda Gamepad'i Tercih Ediyorum2.webp

Spider-Man'i yedi kez oynadım, ikisini PC'de oynadım. Bir keresinde deney amaçlı klavye ve fare kullanarak bunu yapmaya karar verdim.
Ama bir saat sonra gamepad'i bağladım. Tuşlardaki mücadele rahatsız edici ve şehirde dolaşmak parlak duygular vermiyor. Ve oyunu sevmemin asıl sebebi de bu. Gamepad'de her şey yerli yerinde: R2'deki ağ atışları sanki onları kendiniz atıyormuşsunuz gibi, salınım, titreşim ve akıcı "sinematik" kamera bir araya gelince çok özel bir şey ortaya çıkıyor. Gerçekten örümcek gibi hissediyorsunuz! :D

Neden Neredeyse Tüm Oyunlarda Gamepad'i Tercih Ediyorum3.webp

Nişan almada da aynı şey geçerli, sanki fare size gerçek dışı bir beceri veriyor gibi görünüyor, ama aynı zamanda vurmanın verdiği bir heyecan yok, sadece kuklaları öldürüyorsunuz ve hepsi bu, hem tek oyunculuda hem de çok oyunculuda aynı. Evet, nişan alma yardımı olmayan bir gamepad ile nişan almak o kadar kolay değil. Oyunun aim'i geliştirmeye yardımcı olması egomu hiç etkilemiyor, RDR2'deki gibi sert aim'ler oldukça nadir. Çoğu oyunda L2+R2 tuşlarına bilinçsizce basmak hedefi vurmaya yetmez; yine de en azından biraz kendinize hedef koymanız gerekiyor. Fare kesinlikle daha pratiktir, ama benim için kişisel olarak, kolaylık>pratiklik.

Dokunma duyusunun da etkisi var. Gamepad'i iki elinizle tutuyorsunuz ve oynarken ellerinize bakmıyorsunuz, bu yüzden beyniniz aslında elinizde bir makineli tüfek olduğunu düşünmeye başlıyor ve ateş etmek için gerçek bir tetiğe basmanız gerektiğinde ve o anda titreşim başladığında hisler inanılmaz. DualSense, uyarlanabilir tetikleyicileriyle bu deneyimi daha da ileriye taşıyor!

Gamepad'i kullanmaya çalıştım ama başaramadım. Parmakların çoğu sadece tutuyor, her elde etkileşim için birkaç parmak kalıyor, kamera kontrollerini saymazsak, bağımsız hareket eden üç parmağım var, ayrıca klavyede en az üç parmağım var, bunların altında da yaklaşık bir düzine düğme var, yani biraz daha fazla kontrol var. Klavye kontrollerini istediğiniz gibi ayarlayıp piyano gibi çalabilirsiniz, AutoHotKey kullanırsanız her şeyi kendi zevkinize göre özelleştirebilirsiniz.

24 yaşıma kadar sadece PC'de oynuyordum, sonra vakit bulamadığım için bıraktım. Birkaç yıl sonra oyun oynamayı bıraktım ve 2022'de bir PS4 Pro aldım. Evet, ilk başlarda inanılmaz bir acıydı, sadece solo oynuyordum. Xbox X alıp Warzone oynamaya başlayana kadar çevrimiçi oyun oynamayı hiç denemedim. Kıçım öyle yanıyordu ki, daha önce hiç böyle insanlarla karşılaşmamıştım. Ancak 4-6 ay kadar sonra aşağı yukarı orta seviyede oynamaya başladım. Şimdi 5 yıldır pad üzerinde oynuyorum ve hiçbir rahatsızlık hissetmiyorum.

Korku oyunları, dövüş oyunları, platform oyunları hepsi bir gamepad'de. Nişan almanız gereken oyunlarda, gamepad ile uğraşmaktansa zorluğu artırmayı tercih ederim.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları