RTX 3060 ekran kartım garip davranıyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Batu Çelik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
B

Batu Çelik

Misafir
Üç ay önce RTX 3060 (12GB MSI Gaming X, orijinal ambalajında) ekran kartlı bir bilgisayar aldım. Satıcı ekran kartının sadece bir aylık olduğunu söylemişti ve gerçekten de öyle görünüyordu.

Ancak şu anda bazı tuhaf sorunlar yaşıyorum.

Sistemim:
  • i5 9600K
  • RTX 3060 12GB MSI Gaming X
  • 16 GB RAM
Bir keresinde, bilgisayar başlatılırken, sanki grafik belleği (VRAM) arızalıymış gibi garip görüntü hataları veya titremeler yaşadım. Ayrıca Roblox'u başlattığımda GPU kullanımının %80-100 arasında olduğunu fark ettim. Ancak farklı bir oyun başlattığım anda kullanım bazen sadece %10-50'ye düşerken, CPU kullanımı %30-70 arasında kalıyor. Bu bana biraz garip geliyor.

Ayrıca, ekran kartı çok hızlı ısınıyor. Fanlar oldukça tozlu olduğu için temizledim, ancak sorun devam ediyor. Bunun sebebi ne olabilir diye bir fikri olan var mı? Ekran kartı arızalı olabilir mi?

Ekranın tek bir kez titremesi beni rahatsız etmezdi. Bazen olur böyle şeyler. Sürücü çökmesi falan filan. Başlangıç menü sırasında %100 GPU kullanımı, FPS sınırlayıcı ayarlanmamışsa da ortaya çıkabilir. Bu durumda, GPU gereksiz yere maksimum FPS üretiyor demektir.

Basitçe bir stres testi çalıştırın (örneğin, Furmark) ve sıcaklığı izleyin. Sıcaklık maksimum değerin (~90 santigrat derece) altında kaldığı ve herhangi bir çökme veya görüntü hatası oluşmadığı sürece her şey yolundadır.

Sıcaklıklar maksimum değerlere yakınsa, termal macunun değiştirilmesi gerekebilir. Ancak bu, ekran kartının eski olduğunu veya yoğun olarak kullanıldığını gösterir.

Oyuna bağlı olarak donanım kullanımı sorunu normal olabilir.

İşlemci kullanımının %50'sinde bile işlemci darboğazı oluşabilir. Örneğin, yalnızca 4 çekirdek kullanan bir oyun oynuyorsanız, ancak işlemciniz toplamda 8 çekirdeğe sahipse.

Oyuna başlarken ekranın titremesi normal olabilir. Oyun sırasında herhangi bir görüntü bozukluğu veya çökme yaşanmadığı sürece endişelenmenize gerek yok.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri