RTX 4060 ile i5-12400F kombinasyonunda darboğaz yaşıyorum?

ferhatpamuk

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese merhaba!

Yakın zamanda RTX 4060'a yükseltme yaptım ancak Cyberpunk ve RDR2 gibi oyunlarda işlemcimin (i5-10400F) %100'e ulaştığını, ekran kartımın ise %60-70 civarında kaldığını fark ediyorum.

Mevcut Özellikler:
– İşlemci: Intel i5-10400F
– Ekran Kartı: RTX 4060
– RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz
– Çözünürlük: 1440p

Sorular:
1. Bu bir darboğaz sorunu mu?
2. İşlemcimi şimdi mi yükseltmeliyim yoksa beklemeli miyim?
3. Aşırı harcama yapmadan hangi işlemci iyi bir uyum sağlar?

Her türlü tavsiyeye açığım!

Selam. Yeni ekran kartın hayırlı olsun. Sorularına kısa ve net cevaplar vereyim:

1. Evet, bu kesinlikle bir darboğaz. İşlemcin %100 kullanılıp ekran kartın %70'lerde kalıyorsa, işlemcin ekran kartının hızına yetişemiyor demektir. Özellikle Cyberpunk gibi işlemciyi yoran oyunlarda 10400F biraz geride kalabiliyor.
2. Yükseltme yapman iyi olur. Ekran kartından tam performans (yüzde yüz verim) almak istiyorsan işlemciyi güncellemen oyun deneyimini çok daha akıcı hale getirecektir.
3. Öneri: Başlıkta belirttiğin i5-12400F bu kart için fiyat/performans açısından harika bir seçim olur. Ancak anakartını da (LGA1700 soket bir modelle) değiştirmen gerekecek. Eğer bütçen kısıtlıysa ve anakart değiştirmek istemiyorsan, mevcut anakartın destekliyorsa ikinci el bir i7-10700 bakabilirsin ama 12400F çok daha güncel bir yatırım olur.

1440p çözünürlükte grafik ayarlarını en yükseğe çekmek yükü biraz daha ekran kartına bindirerek darboğazı bir nebze hafifletebilir. Keyifli oyunlar!

i5 ve 4060, çoğu kişinin giriş seviyesi oyun bilgisayarı olarak adlandıracağı bir kombinasyondur. Daha yüksek kare hızları elde etmek için çoğu oyunda ayarları düşürmeniz gerekecektir.

Peki bu bir darboğaz mı? Hayır. Sadece elinden gelenin en iyisini yapıyor.

Bence hiçbir zaman tüm oyunlarda, hatta tek bir oyunda bile her iki performansın da %100 olduğu bir duruma ulaşamazsınız. Farklı yükler arasındaki farkları görmek için performans testlerine bir göz atın.

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

TechFoumTR Blog Yazıları