Ryzen 7 5800X3D için üstten fanlı soğutucu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ekner
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ekner

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese merhaba, şu anda sadece Wraith Prism soğutucu ile yeterince soğutulan Ryzen 7 5800X3D işlemcim için yukarıdan aşağıya doğru soğutma sağlayan bir soğutucu arıyorum. Sıcaklıklar Diablo 4 gibi normal oyunlarda bile 80-85°C'ye çıkıyor ve fan da buna göre hızlanıyor (düz fan eğrisine rağmen). Tam yük altında ise neredeyse her zaman 90°C'ye yakın oluyor. Voltaj regülatörlerinin, ram'in ve (şu anda ısıtılmayan) M.2 SSD'nin de soğutulmasını sağlamak için yukarıdan aşağıya doğru soğutma sağlayan bir soğutucu kullanmak istiyorum. Anakartım ucuz bir Asus Prime B450.

Bütçem en fazla 1.500 TL, tercihen daha az.

Ekli dosyalar

• pcim.webp
    pcim.webp
    717.3 KB · Görüntüleme: 13
Selam, senin Ryzen 7 5800X3D'nin ısınma sorununu biraz araştırdım. O işlemci doğası gereği gerçekten çok sıcak çalışıyor ve Wraith Prism (işlemci soğutucusu) onu dizginlemekte yetersiz kalıyor. Eğer bütçen kısıtlıysa (1.500 TL civarı) ve hem anakart bileşenlerini (VRM/RAM/SSD) soğutacak hem de işlemcini rahatlatacak bir çözüm arıyorsan şunları denemeni öneririm:

1. En Kesin Çözüm: Curve Optimizer (Undervolt): Yeni soğutucu almadan önce BIOS'tan 'Curve Optimizer' ayarını 'All Core -Negative 30' yapmayı mutlaka dene. Bu, performanstan ödün vermeden sıcaklığı 10-15 derece birden düşürebilen sihirli bir yöntem. Çoğu 5800X3D kullanıcısı bunu yaparak stok soğutucuyla bile rahatlıyor.
  2. Soğutucu Arayışı: Eğer hâlâ bir soğutucu alacaksan, 'top-down' (yukarıdan aşağıya üfleyen) soğutucu olarak piyasadaki Thermalright AXP-100 veya AXP-120 serisine bir bak. Bütçene uygun sıfır seçenekler arasında en performanslıları bunlar.
  3. Kasa Hava Akışı: Anakartın giriş seviyesi bir B450 olduğu için, VRM soğutması için kasanın üst kısmına bir egzoz fanı takmak da sıcaklıkları dengelemede çok işe yarar.
Önce BIOS'tan undervolt yapmayı dene, muhtemelen yeni soğutucuya o kadar bile gerek kalmayabilir. Bir dene bakalım sonuç nasıl olacak?

Konuyu okuyanlar
0 dk

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri