Ryzen 9 5950X BIOS'ta sorunsuz Windows'ta WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR ve çökme sorunları?

navigatio

Kayıtlı Kullanıcı
Herkese iyi günler, yeni aldığım Ryzen 9 5950X işlemciyle ilgili bir sorun yaşıyorum. Daha önce sistemimde Ryzen 7 3700X vardı ve her zaman sorunsuz çalışıyordu. Sonra ikinci el ilanlarında uygun fiyata bir Ryzen 9 5950X buldum. Mükemmel görünüyordu, pinler düzgündü ve başka bir hasar belirtisi yoktu. Bu yüzden riski göze aldım.

Durum şöyle. İşlemci takıldı ve BIOS'ta sorunsuz bir şekilde tanınıyor, ram vb. de öyle. Ancak Windows'u başlatmaya çalıştığım anda, "stop code machine check exception (0x9c)" ve "stop code whea_uncorrectable_error" gibi hata kodları ve önyükleme döngüleri alıyorum. Eyvah, paramı çöpe harcadım diye düşünmeye başlamıştım bile.

Sonra Windows iki kez açıldı, bu yüzden Görev Yöneticisi'ni kontrol ettim ve işlemci orada da doğru şekilde görünüyordu. Kısa bir süre sonra, sistem mavi ekran veya başka bir şey olmadan kapandı. Sanki biri elektriği kesmiş gibiydi. Sonra yine önyükleme döngüsüne geri döndü.

Bu yüzden hızlıca Ryzen 7 3700X'i taktım ve sistem sanki hiçbir şey olmamış gibi başladı. Ryzen 9 5950X'i tekrar taktım ve hiçbir şey çalışmıyor. Farklı bir güç kaynağı da denedim, ama o da hiç yardımcı olmadı.

Sonra BIOS'ta saat hızını artırmayı devre dışı bıraktım, böylece mutlak temel saat hızında çalıştı, ama yine de bir fark olmadı. Tekrar belirtmek istiyorum ki, BIOS'ta işlemciyi sorunsuz kullanabiliyorum, ancak bunun ötesindeki her şey kabul edilemez. Hatta kodlarını gösteren bir hata ayıklama ekranına sahip eski bir ASRock X370 anakartı bile buldum ama orada bile hiçbir hata görüntülenmiyor ve önyükleme sonucu aynı.

Her iki anakart da tamamen güncellenmiş durumda. Yani sorun bu olamaz.

Belki birinin bir fikri vardır veya en azından arızalı bir ürün aldığımı doğrulayabilir. Şimdiden teşekkürler.

Konuyu okuyanlar
0 dk

En Son Güncellenen Oyunlar

Bu Hafta Öne Çıkan Konular

Geri