SSD'yi Linux Ubuntu sisteminde çalışacak şekilde nasıl dönüştürebilirim?

bunyaminkoca

Kayıtlı Kullanıcı
Taşınabilir bir SSD'yi tamamen Linux Ubuntu işletim sisteminde çalışacak şekilde nasıl dönüştürebilirim? SanDisk Extreme Portable SSD V2 1TB'lık bir diskim var ve Ubuntu işletim sistemini tamamen yeniden kurmanın SSD için sağlıklı olup olmadığını merak ediyorum. Uzmanlara sorarsam sorun olmayacağını söylerler, ama siz ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler!

Taşınabilir bir SSD'yi tamamen Linux Ubuntu işletim sisteminde çalışacak şekilde nasıl dönüştürebilirim? SanDisk Extreme Portable SSD V2 1TB'lık bir diskim var ve Ubuntu işletim sistemini tamamen yeniden kurmanın SSD için sağlıklı olup olmadığını merak ediyorum. Uzmanlara sorarsam sorun olmayacağını söylerler, ama siz ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler!
Harici bir SSD'ye Ubuntu kurmak teknik olarak tamamen mümkündür ve doğru yapılırsa SSD için zararlı değildir.

Kısa cevap:
Evet, Ubuntu’yu harici SSD’ye kurabilirsin ve bu diske zarar vermez.

Detaylı açıklama

1. SSD sağlığı açısından
Modern SSD’ler (özellikle SanDisk Extreme gibi) sürekli yazma/silme işlemleri için tasarlanmıştır. Ubuntu kurulumu normal kullanım senaryosudur ve diske ekstra zarar vermez.

2. Performans
USB 3.1/3.2 üzerinden bağlanan bir SSD’de performans gayet iyi olur. Ancak dahili NVMe kadar hızlı olmaz.

3. Kurulum sırasında dikkat edilmesi gerekenler
GRUB bootloader’ı doğru diske kur (harici SSD’ye)
Dahili diski yanlışlıkla formatlamamaya dikkat et
Mümkünse kurulum sırasında diğer diskleri geçici olarak çıkar

4. Kullanım senaryosu
Harici SSD’ye Ubuntu kurmak
  • taşınabilir sistem yapmak için çok iyi
  • test ortamı için ideal
  • ana sistem yerine kullanmak da mümkün

5. Riskler
USB bağlantısı kesilirse sistem çökebilir, uzun vadede sürekli tak-çıkar kullanımda dikkatli olmak gerekir.

Ubuntu’yu harici SSD’ye kurmak güvenli ve mantıklı bir çözümdür. Özellikle taşınabilir bir Linux sistemi isteyenler için oldukça kullanışlıdır.

Konuyu okuyanlar
20 dk

En Son Güncellenen Oyunlar

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri