WhatsApp üzerinden müşteri iletişimi yapanların çoğu başlangıçta mesaj gönderme kısmına odaklanıyor.
Kaç kişiye mesaj gönderebiliriz, mesajı nasıl kişiselleştiririz, aynı anda daha fazla kişiye nasıl ulaşırız gibi konular ilk etapta daha önemli görünüyor.
Fakat bir süre kullandıktan sonra benim fark ettiğim asıl problem başka bir yerde başlıyor:
Mesaj göndermek kolaylaşıyor, ancak cevapları ve sonraki adımları yönetmek zorlaşıyor.
Özellikle aynı gün içinde farklı kişilerden cevap gelmeye başladığında, birkaç saat içinde şu sorular ortaya çıkıyor:
Örneğin 100 kişiye ulaştığınızı düşünün.
Bu 100 kişiden:
Bu yüzden ben artık “kaç mesaj gönderildi?” sorusundan çok şu soruya bakmanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum:
Kaç konuşma gerçekten bir sonraki adıma geçti?
En basit haliyle müşterileri birkaç duruma ayırmak bile ciddi fark yaratabiliyor:
Yeni iletişim
Henüz ilk mesaj gönderilmiş.
Cevap verdi
Kişi geri dönüş yaptı ancak henüz net bir sonuç yok.
İlgileniyor
Ürün veya hizmet hakkında detay sordu.
Takip gerekli
Bugün değil ama birkaç gün sonra tekrar yazılmalı.
Tamamlandı
Görüşme, satış veya başka bir hedef gerçekleşti.
İlgilenmiyor
Tekrar mesaj göndermeye gerek yok.
Bu basit yapı sayesinde aynı kişiye yanlışlıkla tekrar ilk mesajı göndermek veya sıcak bir müşteriyi unutmak gibi hatalar azalıyor.
Cevap vermeyen bir kişiye ne zaman tekrar yazılmalı?
Çok erken yazarsanız rahatsız edici olabilir.
Çok geç yazarsanız kişi sizi tamamen unutabilir.
Her sektör için tek bir doğru süre olduğunu düşünmüyorum. Ancak ilk mesajdan sonra otomatik olarak aynı gün tekrar yazmak yerine, müşterinin davranışına göre hareket etmek daha mantıklı geliyor.
Örneğin:
Birisi fiyat sordu ama konuşma yarıda kaldıysa daha kısa sürede takip edilebilir.
Birisi “önümüzdeki hafta bakalım” dediyse o tarihe not düşmek daha doğru olur.
Hiç cevap vermeyen kişiye ise arka arkaya mesaj göndermek yerine daha dikkatli davranmak gerekir.
Bu aşamada WA Bulk Message Sender gibi araçlar WhatsApp Web üzerinden hazırlanmış mesajların daha düzenli gönderilmesini kolaylaştırabiliyor.
Ancak burada ilginç olan şu:
Gönderim hızlandıkça, sonraki aşamadaki takip ihtiyacı daha da önemli hale geliyor.
Yani 20 kişiye manuel mesaj gönderirken cevapları takip etmek kolay olabilir.
Ama kısa sürede 200 kişiye ulaşırsanız, cevapların yönetimi artık gönderimden daha büyük problem haline gelebilir.
Bu nedenle toplu gönderim aracının yanında mutlaka basit de olsa bir takip sistemi olması gerektiğini düşünüyorum.
Örneğin gelen cevapları şu şekilde ayırmak mümkün:
AI’ın doğrudan müşteriye cevap vermesinden ziyade, arka planda konuşmaları düzenlemesi ve önceliklendirmesi bana daha mantıklı geliyor.
Çünkü müşteri gerçekten ilgilenmeye başladığında insan tarafından verilen cevap hâlâ çok daha doğal.
Sizde daha fazla zaman alan şey mesaj göndermek mi, yoksa cevapları ve takip sürecini yönetmek mi?
Konuşmaları WhatsApp içinde mi takip ediyorsunuz, yoksa CRM, Excel, Notion veya başka bir sistem mi kullanıyorsunuz?
Özellikle yüzlerce kişiyle çalışırken iyi çalışan bir yönteminiz varsa duymak isterim.
Kaç kişiye mesaj gönderebiliriz, mesajı nasıl kişiselleştiririz, aynı anda daha fazla kişiye nasıl ulaşırız gibi konular ilk etapta daha önemli görünüyor.
Fakat bir süre kullandıktan sonra benim fark ettiğim asıl problem başka bir yerde başlıyor:
Mesaj göndermek kolaylaşıyor, ancak cevapları ve sonraki adımları yönetmek zorlaşıyor.
Özellikle aynı gün içinde farklı kişilerden cevap gelmeye başladığında, birkaç saat içinde şu sorular ortaya çıkıyor:
- Kim gerçekten ilgileniyor?
- Kim sadece fiyat sordu?
- Kime bugün tekrar dönmek gerekiyor?
- Kim “sonra konuşalım” dedi?
- Kim mesajı gördü ama cevap vermedi?
- Hangi kişiye daha önce ne gönderildi?
“Gönderildi” bilgisi tek başına yeterli değil
Bir mesajın gönderilmiş olması aslında sürecin çok küçük bir kısmı.Örneğin 100 kişiye ulaştığınızı düşünün.
Bu 100 kişiden:
- 15 kişi cevap verebilir,
- 5 kişi detay isteyebilir,
- 3 kişi fiyat sorabilir,
- bazıları daha sonra iletişim kurulmasını isteyebilir,
- çoğu hiç cevap vermeyebilir.
Bu yüzden ben artık “kaç mesaj gönderildi?” sorusundan çok şu soruya bakmanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum:
Kaç konuşma gerçekten bir sonraki adıma geçti?
Basit durumlar belirlemek işi kolaylaştırıyor
Burada karmaşık bir CRM kurmak şart değil.En basit haliyle müşterileri birkaç duruma ayırmak bile ciddi fark yaratabiliyor:
Yeni iletişim
Henüz ilk mesaj gönderilmiş.
Cevap verdi
Kişi geri dönüş yaptı ancak henüz net bir sonuç yok.
İlgileniyor
Ürün veya hizmet hakkında detay sordu.
Takip gerekli
Bugün değil ama birkaç gün sonra tekrar yazılmalı.
Tamamlandı
Görüşme, satış veya başka bir hedef gerçekleşti.
İlgilenmiyor
Tekrar mesaj göndermeye gerek yok.
Bu basit yapı sayesinde aynı kişiye yanlışlıkla tekrar ilk mesajı göndermek veya sıcak bir müşteriyi unutmak gibi hatalar azalıyor.
Takip mesajının zamanı da önemli
Bence WhatsApp’ta en zor kararlardan biri şu:Cevap vermeyen bir kişiye ne zaman tekrar yazılmalı?
Çok erken yazarsanız rahatsız edici olabilir.
Çok geç yazarsanız kişi sizi tamamen unutabilir.
Her sektör için tek bir doğru süre olduğunu düşünmüyorum. Ancak ilk mesajdan sonra otomatik olarak aynı gün tekrar yazmak yerine, müşterinin davranışına göre hareket etmek daha mantıklı geliyor.
Örneğin:
Birisi fiyat sordu ama konuşma yarıda kaldıysa daha kısa sürede takip edilebilir.
Birisi “önümüzdeki hafta bakalım” dediyse o tarihe not düşmek daha doğru olur.
Hiç cevap vermeyen kişiye ise arka arkaya mesaj göndermek yerine daha dikkatli davranmak gerekir.
Toplu gönderim sadece ilk adımı kolaylaştırıyor
Liste büyüdüğünde ilk mesajları tek tek göndermek de doğal olarak zaman alıyor.Bu aşamada WA Bulk Message Sender gibi araçlar WhatsApp Web üzerinden hazırlanmış mesajların daha düzenli gönderilmesini kolaylaştırabiliyor.
Ancak burada ilginç olan şu:
Gönderim hızlandıkça, sonraki aşamadaki takip ihtiyacı daha da önemli hale geliyor.
Yani 20 kişiye manuel mesaj gönderirken cevapları takip etmek kolay olabilir.
Ama kısa sürede 200 kişiye ulaşırsanız, cevapların yönetimi artık gönderimden daha büyük problem haline gelebilir.
Bu nedenle toplu gönderim aracının yanında mutlaka basit de olsa bir takip sistemi olması gerektiğini düşünüyorum.
AI burada nerede işe yarayabilir?
Son dönemde AI araçlarının en faydalı olduğu alanlardan biri de cevapları sınıflandırmak olabilir.Örneğin gelen cevapları şu şekilde ayırmak mümkün:
- fiyat sorusu;
- ürün hakkında bilgi;
- olumlu dönüş;
- olumsuz dönüş;
- daha sonra iletişim;
- destek talebi.
AI’ın doğrudan müşteriye cevap vermesinden ziyade, arka planda konuşmaları düzenlemesi ve önceliklendirmesi bana daha mantıklı geliyor.
Çünkü müşteri gerçekten ilgilenmeye başladığında insan tarafından verilen cevap hâlâ çok daha doğal.
Asıl ölçmeniz gereken şey ne?
WhatsApp kampanyalarında sadece şu rakamlara bakmak biraz yanıltıcı olabilir:- kaç mesaj gönderildi;
- kaç kişiye ulaşıldı;
- kaç mesaj okundu.
- kaç kişi cevap verdi;
- kaç kişi ikinci görüşmeye geçti;
- kaç kişi tekrar takip edildi;
- kaç konuşma satış veya görüşmeyle sonuçlandı;
- kaç potansiyel müşteri takip edilmediği için kaybedildi.
Sizde durum nasıl?
WhatsApp’ı müşteri iletişiminde kullananlara özellikle şunu merak ediyorum:Sizde daha fazla zaman alan şey mesaj göndermek mi, yoksa cevapları ve takip sürecini yönetmek mi?
Konuşmaları WhatsApp içinde mi takip ediyorsunuz, yoksa CRM, Excel, Notion veya başka bir sistem mi kullanıyorsunuz?
Özellikle yüzlerce kişiyle çalışırken iyi çalışan bir yönteminiz varsa duymak isterim.