Microsoft, Windows 7 desteğini uzun süredir durdurdu. Günümüzde birçok kişi Windows 10/11 kullanıyor. Ancak, bazen Windows 7 kullanmanız gerekebilir. Bu durumda, Windows 10/11'de bir Windows 7 sanal makinesi oluşturabilirsiniz. TechForum.tr bu gönderisi bunu nasıl yapacağınızı anlatacak.
Sanal makine (VM), bir bilgisayar sisteminin sanallaştırılması emülasyonudur. Sanal makineler bilgisayar mimarilerine dayanır ve fiziksel bir bilgisayarın işlevselliğini sağlar. Mevcut işletim sisteminde farklı bir işletim sistemi çalıştırmak istiyorsanız, bir VM oluşturmak iyi bir seçimdir.
Günümüzde birçok PC Windows 10/11 çalıştırıyor. Windows 7 çalıştırma talebiniz varsa, sanal makine Windows 7 oluşturmak için Hyper-V, VirtualBox veya VMware kullanabilirsiniz.
1. Windows 7 ISO Dosyasını İndirin
Sanal makine oluşturmak için işletim sisteminin ISO dosyasına ihtiyacınız var. Lütfen güvenilir bir web sitesinden Windows 7 ISO dosyasını indirin.
2. Sanal Makine Programı Yükleyin
Hyper-V, VirtualBox ve VMware arasından bir VM programı seçmenizi tavsiye ederim.
Hyper-V, 64-bit Windows 10 Pro, Enterprise ve Education'a gömülü bir sanallaştırma teknolojisi aracıdır. Bu Windows sürümlerini kullanıyorsanız, diğer VM programlarını yüklemeniz gerekmez.
VirtualBox ve VMware'e gelince, bunlar ünlü sanal makine programlarıdır. İlki tamamen açık kaynaklıdır (ücretsiz) ikincisi ise ücretli bir yazılımdır. Ancak VMware ayrıca ücretsiz sürümü (VMware Workstation Player) de sunar. İhtiyaçlarınıza göre bir VM programı seçebilirsiniz.
3. Sanal Makine için Bir Bölüm Oluşturun Windows 7
Sanal makineleri çalıştırmak çok fazla disk bölümlemesi yaratacaktır. VM dosyasını ve diğer program dosyalarını aynı bölüme koymak çalışma hızını etkileyecektir.
Ayrıca, sanal makinenin bulunduğu bölümde disk birleştirme defragmantasyon gibi bazı işlemler gerçekleştirilemez, çünkü, sanal makinenin bozulmasına sanal makine dosyalarının bozulmasına neden olabilir.
Bu nedenle, sanal makine Windows 7 için ayrılmış bir bölüm oluşturmanızı öneririm.
Sanal Makine Kurulumuna Başlayabiliriz.
Adım 1: MiniTool Partition Wizard'ı indirmek ve kurmak için yukarıdaki düğmeye tıklayın. Bu yazılımı başlatın ve ana ara yüzüne gidin. Ardından, küçültmek istediğiniz bölüme sağ tıklayın ve içerik menüsünden Move Resize Taşı/Yeniden Boyutlandır'ı seçin.
Adım 2: Açılan pencerede, küçültmek istediğiniz boyutu seçmek için kaydırıcıyı sürükleyin ve devam etmek için OK Tamam'a tıklayın. Ayrılmamış Alan Sonrası'nın ardından gelen kutudaki sayı, yeni bölüm için ayırdığınız alan boyutudur.
Adım 3: Gri ayrılmamış alana sağ tıklayın ve içerik menüsünden Create Oluştur'u seçin.
Adım 4: Açılan pencerede dosya sistemi, bölüm etiketi, sürücü harfi vb. gibi bölüm özelliklerini seçin. Ardından devam etmek için Ok Tamam'a tıklayın.
Adım 5: Değişikliklerin önizlemesini görüntüleyin ve değişiklikleri onaylamak için Apply Uygula'ya tıklayın.
Adım 2: Windows'u en son sürüme güncelleyin. Windows sürümünüz çok eskiyse, VM oluşturma süreci biraz farklı olabilir.
Adım 3: Hyper-V'yi etkinleştirin.
Adım 1: VirtualBox'ı açın ve Yeni simgesine (dişli simgesi) tıklayın.
Adım 2: Yeni VM'nin adını yazın, VM'nin konumunu ve VM'nin türünü ve sürümünü seçin. Ardından, bellek boyutunu, sanal sabit diski vb. yapılandırmak için sihirbazı izleyin.
İpucu: Bu parametrelerin varsayılan değerlerini koruyabilirsiniz.
Adım 3: VM oluşturulduktan sonra, VM'i vurgulayın ve ardından Ayarlar simgesini seçin. Yeni pencerede, VM'in daha fazla ayarını yapılandırabilirsiniz. Ancak en önemli şey Windows 7 ISO dosyasını yüklemektir. Lütfen Depolama'ya gidin , Denetleyici altında Boş'u vurgulayın, Optik Sürücü'nün yanındaki açılır menüye tıklayın ve ardından Bir disk dosyası seç'e tıklayın.
Adım 4: Tüm ayarları yapılandırdıktan sonra değişiklikleri kaydedin ve Windows 7 kurulum sürecini başlatmak için Başlat simgesine tıklayın.
İpucu: Ücretsiz sürüm aynı anda birden fazla VM çalıştıramaz. Başka bir VM çalıştırmak istiyorsanız lütfen ücretli sürüme yükseltin veya mevcut VM'yi silin.
Adım 2: Yükleyici disk görüntü dosyasını (iso) seçin ve Windows 7 ISO dosyasını bulmak için Gözat'a tıklayın. Ardından, VM türünü, sürümünü, adını, konumunu ve disk boyutunu yapılandırmak için sihirbazı takip edin. Ardından, Windows 7 VM'ye sağ tıklayın ve Ayarlar'ı seçin, orada ağ, bellek boyutu ve daha fazla parametreyi yapılandırabilir ve değiştirebilirsiniz.
Adım 3: Her şey düzgün bir şekilde yapılandırıldıktan sonra, Windows 7 VM'ye sağ tıklayıp Güç Aç seçeneğini seçebilirsiniz.
Not: VM giderek büyürse ve VM bölümünün boş alanı tükenirse, VM'yi silebilir ve yeni bir tane oluşturabilirsiniz.Techforum.tr olarak elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık aklınıza takılan soruları bize sorun arkadaşlar yardımcı olalım.
Sanal makine (VM), bir bilgisayar sisteminin sanallaştırılması emülasyonudur. Sanal makineler bilgisayar mimarilerine dayanır ve fiziksel bir bilgisayarın işlevselliğini sağlar. Mevcut işletim sisteminde farklı bir işletim sistemi çalıştırmak istiyorsanız, bir VM oluşturmak iyi bir seçimdir.
Günümüzde birçok PC Windows 10/11 çalıştırıyor. Windows 7 çalıştırma talebiniz varsa, sanal makine Windows 7 oluşturmak için Hyper-V, VirtualBox veya VMware kullanabilirsiniz.
Sanal Makine Kurulum Çalışmaları
Windows 7 sanal makinesi oluşturmadan önce bazı hazırlıklar yapmanız gerekir.1. Windows 7 ISO Dosyasını İndirin
Sanal makine oluşturmak için işletim sisteminin ISO dosyasına ihtiyacınız var. Lütfen güvenilir bir web sitesinden Windows 7 ISO dosyasını indirin.
2. Sanal Makine Programı Yükleyin
Hyper-V, VirtualBox ve VMware arasından bir VM programı seçmenizi tavsiye ederim.
Hyper-V, 64-bit Windows 10 Pro, Enterprise ve Education'a gömülü bir sanallaştırma teknolojisi aracıdır. Bu Windows sürümlerini kullanıyorsanız, diğer VM programlarını yüklemeniz gerekmez.
VirtualBox ve VMware'e gelince, bunlar ünlü sanal makine programlarıdır. İlki tamamen açık kaynaklıdır (ücretsiz) ikincisi ise ücretli bir yazılımdır. Ancak VMware ayrıca ücretsiz sürümü (VMware Workstation Player) de sunar. İhtiyaçlarınıza göre bir VM programı seçebilirsiniz.
3. Sanal Makine için Bir Bölüm Oluşturun Windows 7
Sanal makineleri çalıştırmak çok fazla disk bölümlemesi yaratacaktır. VM dosyasını ve diğer program dosyalarını aynı bölüme koymak çalışma hızını etkileyecektir.
Ayrıca, sanal makinenin bulunduğu bölümde disk birleştirme defragmantasyon gibi bazı işlemler gerçekleştirilemez, çünkü, sanal makinenin bozulmasına sanal makine dosyalarının bozulmasına neden olabilir.
Bu nedenle, sanal makine Windows 7 için ayrılmış bir bölüm oluşturmanızı öneririm.
Sanal Makine Kurulumuna Başlayabiliriz.
Adım 1: MiniTool Partition Wizard'ı indirmek ve kurmak için yukarıdaki düğmeye tıklayın. Bu yazılımı başlatın ve ana ara yüzüne gidin. Ardından, küçültmek istediğiniz bölüme sağ tıklayın ve içerik menüsünden Move Resize Taşı/Yeniden Boyutlandır'ı seçin.
Adım 2: Açılan pencerede, küçültmek istediğiniz boyutu seçmek için kaydırıcıyı sürükleyin ve devam etmek için OK Tamam'a tıklayın. Ayrılmamış Alan Sonrası'nın ardından gelen kutudaki sayı, yeni bölüm için ayırdığınız alan boyutudur.
Not: Yalnızca sanal makine kurarsanız, 30 GB alan yeterlidir. Ancak, konuk sanal makineyi kullandıkça, konuk sanal makine dosyası büyür. Bazen, bu dosya 100 GB'a veya daha fazlasına kadar çıkabilir. Bu nedenle, sanal makine için alan ne kadar büyükse o kadar iyidir.
Adım 3: Gri ayrılmamış alana sağ tıklayın ve içerik menüsünden Create Oluştur'u seçin.
Adım 4: Açılan pencerede dosya sistemi, bölüm etiketi, sürücü harfi vb. gibi bölüm özelliklerini seçin. Ardından devam etmek için Ok Tamam'a tıklayın.
Adım 5: Değişikliklerin önizlemesini görüntüleyin ve değişiklikleri onaylamak için Apply Uygula'ya tıklayın.
Windows 7 Sanal Makinesi Nasıl Oluşturulur
Bu bölümde size Hyper-V, VirtualBox ve VMware kullanarak Windows 10/11'de Windows sanal makinesinin nasıl oluşturulacağını göstereceğim.1. Hyper-V Kullanarak Windows 7 Sanal Makinesi Oluşturun
Adım 1: Bilgisayar donanımının Hyper-V ile uyumlu olup olmadığını doğrulayın.- Windows arama kutusuna " cmd " yazın . Ardından en iyi eşleşen sonuca ( Komut İstemi ) sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır'a tıklayın.
- “ systeminfo ” komutunu yazın ve ardından Enter tuşuna basın . Sonuç çıktıktan sonra lütfen Hyper-V Gereksinimlerini kontrol edin. Yalnızca tüm Hyper-V gereksinimleri Evet olduğunda Hyper-V'yi sorunsuz çalıştırabilirsiniz. Hyper-V'yi çalıştıramıyorsanız lütfen bunun yerine VirtualBox veya VMware kullanın.
Adım 2: Windows'u en son sürüme güncelleyin. Windows sürümünüz çok eskiyse, VM oluşturma süreci biraz farklı olabilir.
- Ayarlar'ı açmak için Windows tuşu + I'ye basın.
- Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update > Güncelleştirmeleri denetle'ye gidin. Bilgisayarınız güncelleştirmeleri otomatik olarak indirecek ve yükleyecektir.
- Windows güncelleştirmeleri yüklendikten sonra, Çalıştır'ı çağırmak için Windows tuşu + R'ye basın. Kutuya " winver " yazın ve Enter'a basın. Windows sürümünün 1709'dan sonraki olduğundan emin olun.
Adım 3: Hyper-V'yi etkinleştirin.
- Windows düğmesine sağ tıklayın ve Uygulamalar ve Özellikler'i seçin.
- İlgili ayarlar'ı bulmak için sağ bölmeyi aşağı kaydırın . Bu bölümün altında Programlar ve Özellikler'e tıklayın.
- Yeni pencerede Windows Özelliklerini Aç veya Kapat seçeneğini belirleyin.
- Windows Özellikleri penceresinde Hyper-V'yi seçin ve Tamam'a tıklayın. Lütfen Hyper -V dizini altında Hyper-V Yönetim Araçları ve Hyper-V Platformu'nun seçili olduğundan emin olun.
- Kurulum tamamlandığında bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenir. Gerekenleri yapın.
- Hyper-V Manager'ı arayın ve açın.
- Hyper-V Yöneticisi aracında, sol bölmede, bilgisayarınızı seçin ve ardından Eylem menüsü > Sanal Anahtar Yöneticisi öğesine tıklayın.
- Sanal Anahtar Yöneticisi penceresinde, sol bölmede Sanal Anahtarlar altında Yeni sanal ağ anahtarı'nı seçin
- Sağ panelde, Harici'yi seçin. Ardından, Sanal Anahtar Oluştur'a tıklayın
- Yeni sanal anahtar için lütfen adı yazın, Harici ağ seçeneğinin seçili olduğundan emin olun ve yeni sanal anahtarla eşleştirilecek fiziksel ağ kartını seçin.
- Daha sonra Tamam butonuna tıklayarak değişiklikleri uygulayıp kaydedin.
- Hyper-V Yöneticisi'nde Eylem > Yeni > Sanal Makine'ye tıklayın.
- Yeni sanal makinenin ayarlarını yapılandırmak için sihirbazı takip edin. Örneğin, ad, konum, bellek, ağ, sanal sabit disk. Dahası, görüntü dosyası olarak Windows 7 ISO dosyasını seçmelisiniz.
- Daha sonra Windows 7 kurulum sürecini başlatabilirsiniz. Bundan sonra Windows 7 sanal makinesi başarıyla oluşturulur.
2. VirtualBox Kullanarak Windows 7 Sanal Makinesi Oluşturun
NOT: Hem VirtualBox hem de VMware hemen hemen tüm Windows sürümlerinde çalışabilir Windows'un 32-bit veya 64-bit olması ve Windows'un Windows 7, 8 veya 10 olması fark etmez.Adım 1: VirtualBox'ı açın ve Yeni simgesine (dişli simgesi) tıklayın.
Adım 2: Yeni VM'nin adını yazın, VM'nin konumunu ve VM'nin türünü ve sürümünü seçin. Ardından, bellek boyutunu, sanal sabit diski vb. yapılandırmak için sihirbazı izleyin.
İpucu: Bu parametrelerin varsayılan değerlerini koruyabilirsiniz.
Adım 3: VM oluşturulduktan sonra, VM'i vurgulayın ve ardından Ayarlar simgesini seçin. Yeni pencerede, VM'in daha fazla ayarını yapılandırabilirsiniz. Ancak en önemli şey Windows 7 ISO dosyasını yüklemektir. Lütfen Depolama'ya gidin , Denetleyici altında Boş'u vurgulayın, Optik Sürücü'nün yanındaki açılır menüye tıklayın ve ardından Bir disk dosyası seç'e tıklayın.
Adım 4: Tüm ayarları yapılandırdıktan sonra değişiklikleri kaydedin ve Windows 7 kurulum sürecini başlatmak için Başlat simgesine tıklayın.
3. VMware Kullanarak Windows 7 Sanal Makinesi Oluşturun
Adım 1: VMware Workstation'ı başlatın, Yeni Sanal Makine Oluştur'a tıklayın ve Tipik'i seçin (ücretsiz sürümü kullanıyorsanız, varsayılan olarak Tipik seçilidir).İpucu: Ücretsiz sürüm aynı anda birden fazla VM çalıştıramaz. Başka bir VM çalıştırmak istiyorsanız lütfen ücretli sürüme yükseltin veya mevcut VM'yi silin.
Adım 2: Yükleyici disk görüntü dosyasını (iso) seçin ve Windows 7 ISO dosyasını bulmak için Gözat'a tıklayın. Ardından, VM türünü, sürümünü, adını, konumunu ve disk boyutunu yapılandırmak için sihirbazı takip edin. Ardından, Windows 7 VM'ye sağ tıklayın ve Ayarlar'ı seçin, orada ağ, bellek boyutu ve daha fazla parametreyi yapılandırabilir ve değiştirebilirsiniz.
Adım 3: Her şey düzgün bir şekilde yapılandırıldıktan sonra, Windows 7 VM'ye sağ tıklayıp Güç Aç seçeneğini seçebilirsiniz.
Not: VM giderek büyürse ve VM bölümünün boş alanı tükenirse, VM'yi silebilir ve yeni bir tane oluşturabilirsiniz.Techforum.tr olarak elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık aklınıza takılan soruları bize sorun arkadaşlar yardımcı olalım.