Merak Ettiklerin, Öğrendiklerin, Paylaştıkların... Hepsi Burada.

Sor, Paylaş, Öğren: techforum.tr

Windows 11 25H2'den neler beklenebilir: Yeni özellikler

TechSpiker

Teknoloji Haberleri
Yönetici
Moderatör
Şu anda geliştirmenin ileri aşamasında olan Windows 11 sürüm 25H2, işletim sisteminin bir sonraki yıllık güncellemesini temsil ediyor.

Windows 11 25H2'den neler beklenebilir Yeni özellikler.webp

Şu anda geliştirmenin ileri aşamasında olan Windows 11 sürüm 25H2, Redmondlu şirketin geleneksel olarak sonbaharda yayınladığı işletim sisteminin bir sonraki yıllık güncellemesini temsil ediyor. Henüz resmen duyurulmasa da, önizleme sürümlerinde ve teknik dokümanlarda varlığına dair birkaç referans yer aldı ve bu da çalışmaların plana göre ilerlediğini dolaylı olarak doğruluyor.

Microsoft'un sürüm stratejisi artık iyi tanımlanmış bir takvimi takip ediyor ve önemli güncelleştirmeler her yılın ikinci yarısında geliyor. 25H2 versiyonu için ise önceki yıllardaki konsolide örüntüyü takip ederek Eylül-Ekim 2025 arasında piyasaya sunulmasını beklemek makul görünüyor. Ancak geçmişte olduğu gibi, dağıtımın büyük ihtimalle "kademeli dağıtım" yoluyla gerçekleşmesi bekleniyor, bu da birçok kullanıcının Windows Güncelleştirmeleri'nde güncelleştirmeyi hemen görememesi anlamına geliyor.

Bu güncellemenin özellikle önemli bir yönü teknik destekle ilgili, yeni sürümün yüklenmesi destek sayacını yeniden başlatacak ve yayın tarihinden itibaren 24 ay boyunca güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri garanti altına alınacak. Bu durum, 24H2 gibi önceki versiyonlarda kalmaya karar verenlere göre önemli bir avantaj sağlıyor.

Yaygın inanışın aksine, Windows 11 sürüm 25H2'nin temel platformda radikal değişiklikler getirmesi pek olası değil. Şu an için eldeki bilgiler, 24H2 versiyonuyla tanıtılan aynı “Germanium” platformu temel alınarak üretileceğini gösteriyor. Microsoft, 2025 yılı boyunca bu platformu geliştirmeye devam edeceğini ve sonbahar sürümünde sunulacak iyileştirmelerin faydalı olacağını doğruladı.

Bu mimari sürekliliğin kullanıcılar açısından pratik faydaları vardır. 25H2 sürümüne geçiş, tam bir işletim sistemi kurulumu gerektirmek yerine, bir etkinleştirme paketi veya toplu güncelleştirme yoluyla gerçekleşmelidir. Sonuç olarak, indirme ve kurulum süreci daha akıcı ve hızlı olacak, neredeyse düzenli aylık bir güvenlik güncellemesine benzer bir hale gelecek.

Bu, Microsoft'un stratejisinde mutlak bir yenilik değil şirket, Windows 11 sürüm 23H2 ile birlikte, önceki sürüm 22H2 ile aynı temeli koruyarak benzer bir yaklaşımı benimsemişti. Bu tercih, işletim sisteminin daha istikrarlı olmasını sağlayarak, çok sık yapısal değişiklik yapılmasını önler.

Windows 11 25H2'den neler beklenebilir Yeni özellikler1.webp

Microsoft'un Windows 11 için benimsediği "sürekli yenilik" felsefesi, yeni özelliklerin tek bir büyük güncellemede yoğunlaştırılmak yerine yıl boyunca düzenli olarak yayınlanması anlamına geliyor. Sonuç olarak, sonbahar güncellemeleri yeni özelliklerle pek dolu olma eğiliminde olmuyor, çünkü geliştirilmekte olan özelliklerin çoğu daha önce yayınlanmış oluyor.

Ancak bu durum, 25H2 versiyonunun bazı ayrıcalıklı özellikler içermesi olasılığını dışlamıyor. Microsoft, bu sürümde hangi yeni özelliklerin yer alacağını resmi olarak doğrulamadı, ancak şirketin henüz mevcut sürümlerde bulunmayan birkaç yeni özellik üzerinde çalıştığını biliyoruz.

En çok beklenen yeni özellikler arasında, mevcut olandan daha fazla özelleştirme seçeneği sunan Windows 11 için yeni Başlat menüsü de yer alıyor. Ayrıca, sistem kurulumunu ve yönetimini basitleştirmek için ayarlar uygulamasına entegre edilmiş yapay zeka tabanlı bir aracı da geliştiriliyor. Bu unsurların bir sonraki versiyonun amiral gemilerini temsil etmesi mümkün, ancak bunların 25H2 paketinin bir parçası olup olmayacağı henüz kesin değil.