Düne kadar sistemimde hiçbir sorun yoktu, her şey normal çalışıyordu. Dün NVIDIA uygulaması üzerinden en güncel ekran kartı sürücüsünü yükledim. Ardından Battle.net üzerinden Diablo IV’ün son güncellemesini indirip oyuna girdim. Tam o noktadan sonra oyunda ciddi takılmalar ve FPS düşüşleri yaşamaya başladım.
ram kullanımını kontrol ettiğimde Diablo IV açıkken kullanımın %95 seviyelerine çıktığını fark ettim. Daha önce kesinlikle böyle değildi. Son yamadan sonra bazı oyuncuların performans sorunları yaşadığını da okudum.
Oyunu kapattıktan sonra ise RAM kullanımının hâlâ %60 civarında kaldığını gördüm. Bilgisayarı tamamen kapatıp yaklaşık 15-20 dakika bekledim, tekrar açtım ama boşta bile RAM kullanımı %50-60 seviyesindeydi. Görev Yöneticisi de yüksek kullanımın tam olarak nereden kaynaklandığını göstermiyor.
Sistemi yeni yükselttim.
Şu an örneğin.
RAMMap ile de kontrol ettim. Ayrıca şunları da denedim.
İşin garip tarafı, Microsoft Defender çevrimdışı taraması çalıştırdım. Tarama sırasında sistem birkaç kez yeniden başladı ve sonrasında boşta RAM kullanımı tekrar %20 seviyelerine düştü. Koruma geçmişinde herhangi bir virüs ya da zararlı yazılım görünmüyor. Muhtemelen çevrimdışı tarama RAM önbelleğini veya takılan bir süreci temizledi ama tam olarak ne olduğunu hâlâ anlayabilmiş değilim.
Benzer sorunu yaşayan veya fikir verebilecek biri var mı?
ram kullanımını kontrol ettiğimde Diablo IV açıkken kullanımın %95 seviyelerine çıktığını fark ettim. Daha önce kesinlikle böyle değildi. Son yamadan sonra bazı oyuncuların performans sorunları yaşadığını da okudum.
Oyunu kapattıktan sonra ise RAM kullanımının hâlâ %60 civarında kaldığını gördüm. Bilgisayarı tamamen kapatıp yaklaşık 15-20 dakika bekledim, tekrar açtım ama boşta bile RAM kullanımı %50-60 seviyesindeydi. Görev Yöneticisi de yüksek kullanımın tam olarak nereden kaynaklandığını göstermiyor.
Sistemi yeni yükselttim.
- MSI B650 Tomahawk
- RTX 3080
- Ryzen 7 7800X3D
- 32 GB DDR5 6000MHz CL30 RAM
- Windows 11 Pro
Şu an örneğin.
- Opera yaklaşık 1 GB RAM kullanıyor
- Discord yaklaşık 240 MB kullanıyor
- geri kalan uygulamalar ise çok düşük kullanımda
RAMMap ile de kontrol ettim. Ayrıca şunları da denedim.
- Çeirdek izolasyonunu kapatmak
- Sistemi yeniden başlatmak
- Hyper-V, Windows Hypervisor Platform, Sanal Makine Platformu ve WSL ayarlarını kontrol etmek
İşin garip tarafı, Microsoft Defender çevrimdışı taraması çalıştırdım. Tarama sırasında sistem birkaç kez yeniden başladı ve sonrasında boşta RAM kullanımı tekrar %20 seviyelerine düştü. Koruma geçmişinde herhangi bir virüs ya da zararlı yazılım görünmüyor. Muhtemelen çevrimdışı tarama RAM önbelleğini veya takılan bir süreci temizledi ama tam olarak ne olduğunu hâlâ anlayabilmiş değilim.
Benzer sorunu yaşayan veya fikir verebilecek biri var mı?