Merhaba herkese
10 yıllık bilgisayarım ana kart BIOS çiplerinden birinin bozulması ve bilgisayarın Windows 11 uyumlu olmaması nedeniyle yaşlanmaya başladı. Artık yükseltme zamanı geldi.
Bilgisayarım çift monitörlü ve çoğunlukla elektronik tablo düzenleme, ofis belgeleri oluşturma ve benzeri işler için kullanılıyor. Biraz da video düzenleme ve oyun oynama.
Aşağıda bileşenlerle ilgili düşüncelerim yer alıyor.
Bileşenler uygunsa ikinci bir görüş almaktan memnuniyet duyarım.
Tercihen Gigabyte ana kart, Intel CPU ve NVIDIA Ge-Force RTX GPU kartlarına sadık kalmak.
Gigabyte Z790 GAMING X AX Anakart
(Z790 çipini arıyordum çünkü güzel görünüyor / ayrıca Z790 GAMING X anakartı da arıyordum çünkü dahili Wi-Fi'ye ihtiyacım yok ancak stokta X AX'ten daha ucuzunu bulamadım.)
Intel® Core™ i5-14600K Masaüstü İşlemci 14 çekirdek (6 P çekirdeği + 8 E çekirdeği) 5,3 GHz'e kadar
Thermalright Phantom Spirit 120 SE CPU Hava Soğutucu
(Sıvı soğutması istemiyorum)
CORSAIR VENGEANCE DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6400MHz
(32gb yeterli olur)
Gigabyte NVIDIA GeForce RTX 4060 WINDFORCE OC Ekran Kartı - 8GB
Crucial P310 2TB SSD M.2 2280 NVMe PCIe Gen4
(Birincil önyükleme sürücüsü 2TB, çünkü 1TB'den çok fazla fiyat farkı yok)
2 adet aynı SATA 3.5 4TB HD'im var ve dahili yedekleme konumu olarak kullanılmak üzere RAID 1 olarak kurmayı düşünüyordum.
Ancak 2 adet daha m.2 SSD sürücüsü alıp üzerlerine RAID 1 kurmayı düşünüyorum.
Sata HD'ler daha fazla alana sahiptir ancak belgeleri aktarmak için daha yavaştır.
SSD'ler daha hızlıdır ancak daha az alana sahiptir ve ek maliyet çıkarır.
Şimdilik 3.5 HD'yi kullanmayı ve daha sonra M.2 alanı arttığında veya fiyat düştüğünde yükseltmeyi düşünüyorum?
Böyle bir fikrim var arkadaşlar sizin fikirlerinizi de duymak isterim.
Şimdiden teşekkür ederim herkese.
10 yıllık bilgisayarım ana kart BIOS çiplerinden birinin bozulması ve bilgisayarın Windows 11 uyumlu olmaması nedeniyle yaşlanmaya başladı. Artık yükseltme zamanı geldi.
Bilgisayarım çift monitörlü ve çoğunlukla elektronik tablo düzenleme, ofis belgeleri oluşturma ve benzeri işler için kullanılıyor. Biraz da video düzenleme ve oyun oynama.
Aşağıda bileşenlerle ilgili düşüncelerim yer alıyor.
Bileşenler uygunsa ikinci bir görüş almaktan memnuniyet duyarım.
Tercihen Gigabyte ana kart, Intel CPU ve NVIDIA Ge-Force RTX GPU kartlarına sadık kalmak.
Gigabyte Z790 GAMING X AX Anakart
(Z790 çipini arıyordum çünkü güzel görünüyor / ayrıca Z790 GAMING X anakartı da arıyordum çünkü dahili Wi-Fi'ye ihtiyacım yok ancak stokta X AX'ten daha ucuzunu bulamadım.)
Intel® Core™ i5-14600K Masaüstü İşlemci 14 çekirdek (6 P çekirdeği + 8 E çekirdeği) 5,3 GHz'e kadar
Thermalright Phantom Spirit 120 SE CPU Hava Soğutucu
(Sıvı soğutması istemiyorum)
(32gb yeterli olur)
Gigabyte NVIDIA GeForce RTX 4060 WINDFORCE OC Ekran Kartı - 8GB
Crucial P310 2TB SSD M.2 2280 NVMe PCIe Gen4
(Birincil önyükleme sürücüsü 2TB, çünkü 1TB'den çok fazla fiyat farkı yok)
2 adet aynı SATA 3.5 4TB HD'im var ve dahili yedekleme konumu olarak kullanılmak üzere RAID 1 olarak kurmayı düşünüyordum.
Ancak 2 adet daha m.2 SSD sürücüsü alıp üzerlerine RAID 1 kurmayı düşünüyorum.
Sata HD'ler daha fazla alana sahiptir ancak belgeleri aktarmak için daha yavaştır.
SSD'ler daha hızlıdır ancak daha az alana sahiptir ve ek maliyet çıkarır.
Şimdilik 3.5 HD'yi kullanmayı ve daha sonra M.2 alanı arttığında veya fiyat düştüğünde yükseltmeyi düşünüyorum?
Böyle bir fikrim var arkadaşlar sizin fikirlerinizi de duymak isterim.
Şimdiden teşekkür ederim herkese.