Öncelikle, BIOS'ta "AMD EXPO"yu etkinleştirdim. "Kaydet ve Çık"a tıkladıktan sonra bilgisayarım dondu (fan çalışıyordu, ancak ekran siyahtı ve fare ile klavye tepkisiz kaldı). Ardından CMOS'u temizlemek için iki pine dokundum, ancak işe yaramadı. Sadece CMOS pilini çıkarmak bilgisayarın yeniden başlatılmasını ve ekranın tekrar görüntülenmesini sağladı. Bilgisayar daha sonra mükemmel bir şekilde çalıştı. Şimdi asıl soruna gelelim. Daha sonra ayarlarda ram saat hızını manuel olarak artırmak istedim. BIOS'ta 400MHz'e ayarladım. Bu, RAM'in desteklediği ancak CPU tarafından sınırlandırılan saat hızıyla aynıdır. Ve işte burada hiçbir şey işe yaramadı. "Kaydet ve Çık"a tıkladıktan sonra ekran siyah kaldı ve fare ile klavye tepkisiz kaldı. Her şeyi denedim. CMOS'u temizledim ve CMOS pilini çıkardım. İki saat boyunca tüm bileşenleri ayırdım, sadece CPU, anakart, RAM ve güç kaynağı bağlı kaldı. RAM, DIMM yuvası 2'deydi (turuncu RAM LED'i yanıyor). DIMM yuvası 1'de olduğunda, anakarttaki GPU LED'i beyaz yanıyor. Ayrıca güç düğmesini uzun süre basılı tuttum, ancak o zamandan beri uyku modundan çıkaramadım.
Şüphem anakartın bozulmuş olması veya RAM'in arızalı olmaması yönünde.
Aslında daha önce mini bir PC ile benzer bir deneyim yaşamıştım. Sanırım BIOS ayarlarında işlemci çekirdek sayısını değiştirmiştim. Sadece beyaz güç LEDi yanık kalmıştı. O zamanlar CMOS pilini bir günlüğüne çıkarmayı denemiştim, ancak yardımcı olmamıştı.
Mevcut Donanınım.
Şüphem anakartın bozulmuş olması veya RAM'in arızalı olmaması yönünde.
Aslında daha önce mini bir PC ile benzer bir deneyim yaşamıştım. Sanırım BIOS ayarlarında işlemci çekirdek sayısını değiştirmiştim. Sadece beyaz güç LEDi yanık kalmıştı. O zamanlar CMOS pilini bir günlüğüne çıkarmayı denemiştim, ancak yardımcı olmamıştı.
Mevcut Donanınım.
- İşlemci (CPU): Ryzen 5-7500 X-3D
- RAM: HP 16GB DDR5 5600MHz
- Anakart: Sapphire B650M-E (En son BIOS sürümü yüklü)
- Güç kaynağı: Be Quiet! Pure Power 13M 750W
- Kasa: Lian Li A3 mATX Ahşap Sürümü
- ekran kartı: ATI RX 9070
- HDD/SSD: Samsung 970 EVO NVME 500GB