Bir süredir ekran kartı sürücümün sürekli çökmesiyle mücadele ediyorum. Bu, ilgili programın veya oyunun aniden donması şeklinde kendini gösteriyor. Ardından tipik AMD hata mesajı görünüyor.
Tarayıcıda (çok fazla oyun oynamadığım için sık sık oluyor) olduğunda, tarayıcı donuyor, ancak hata mesajından sonra yavaş yavaş düzeliyor. Oyunlarda (örneğin, GTA 5), maalesef hiçbir şey olmuyor. Yanıt Vermiyor mesajını alıyorum ve oyun tamamen çöküyor.
Bilgisayar özellikleri
Not: Üçüncü noktaya kadar, hala 4 adet RAM çubuğum (4 x 8GB) vardı.
Başka ne yapacağımı veya bunun neden kaynaklandığını bilmiyorum. Lütfen biri bana yardımcı olabilir mi?
Tarayıcıda (çok fazla oyun oynamadığım için sık sık oluyor) olduğunda, tarayıcı donuyor, ancak hata mesajından sonra yavaş yavaş düzeliyor. Oyunlarda (örneğin, GTA 5), maalesef hiçbir şey olmuyor. Yanıt Vermiyor mesajını alıyorum ve oyun tamamen çöküyor.
Bilgisayar özellikleri
- İşlemci (CPU): Intel Core i5-12400F, 6 Çekirdek/12 İş Parçacığı, 2.50-4.40GHz
- ram: Şu anda 16 GB DDR4-3600, Crucial Ballistix RGB siyah DIMM Kiti, CL16-18-18-38 (2x8 GB)
- Anakart: Gigabyte B660 Gaming X DDR4
- Güç kaynağı: BitFenix Whisper M 650 Watt Modüler 80+ Gold
- Kasa: Corsair 4000D Airflow siyah
- ekran kartı: XFX Speedster QICK 319 Radeon RX 7800 XT Core Edition, 16GB GDDR6
- HDD/SSD: 2 adet WD_BLACK SN850X 1TB ve 4000GB Seagate
Not: Üçüncü noktaya kadar, hala 4 adet RAM çubuğum (4 x 8GB) vardı.
- Sürücü yeniden yükleme: Ekran kartı sürücüsünü Display driver Uninstaller (DDU) kullanarak tamamen kaldırdım ve ardından en son sürümünü yeniden yükledim. Ne yazık ki, bu hiçbir şeyi değiştirmedi.
- Sorunun RAM'im ile işlemcinin bellek denetleyicisinin birlikte kullanımından kaynaklanabileceği söylendi. MemTest86 ile yapılan ilk test gerçekten de bazı hatalar gösterdi. Ardından BIOS'umu güncelledim ve XMP'yi geçici olarak devre dışı bıraktım. Bu da herhangi bir iyileşme sağlamadı.
- MemTest86'daki hatalar, ancak XMP'yi etkinleştirip saat hızını 3600 MHz'den 3100 MHz'ye düşürdüğümde ortadan kayboldu. Voltajın 1,35V'ta kalması için XMP'yi etkin bırakmam önemliydi. Ancak, MemTest86 hatalarının ortadan kalkması dışında, bu pek bir şey sağlamadı.
- Önceki noktaya kadar 32 GB RAM (4x 8 GB) takılıydı bu noktadan itibaren iki RAM çubuğunu çıkardım ve sadece 2 ve 4 numaralı yuvalara 2x 8 GB RAM taktım, hızlarını normal 3600 MHz'e düşürdüm.
- MemTest86'da herhangi bir hata bulunmadı, ancak ekran kartı sürücüsüyle ilgili durum düzelmedi. Aynı hatalar hala devam ediyor.
- Daha sonra iki RAM çubuğunu diğer iki RAM çubuğuyla değiştirdim, ancak bu da herhangi bir iyileşme sağlamadı.
Başka ne yapacağımı veya bunun neden kaynaklandığını bilmiyorum. Lütfen biri bana yardımcı olabilir mi?