Expedition 33 kesinlikle yılın oyunu değil

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Memnuniyetsiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Memnuniyetsiz

Misafir

Expedition 33 kesinlikle yılın oyunu değil.​

İlkbaharda oynadığımda, tüm o övgü dolu yorumları anlayamamıştım. Sadece iyi bir oyun, muhteşem değil, türde bir çığır açıcı veya bir devrim değil, sadece iyi – hepsi bu. Her yıl düzinelerce iyi oyun çıkıyor, bu yüzden özellikle bu oyunun neden bu kadar yüksek bir seviyeye çıkarıldığını anlamıyorum.
Expedition hakkında garip bir şekilde bağımsız bir oyun olduğu yönünde bir algı vardı, oysa bu hiç doğru değil (hatta Ninja Gaiden 4, Expedition'dan daha bağımsız bir oyun gibi hissettiriyor) ve bu yüzden oyunun, başka herhangi bir oyunda fark edilmeden kalmayacak çok sayıda kusuru affediliyor gibi görünüyor.
Expedition'ın gerçekten harika, ilgi çekici bir giriş bölümü ve ilginç bir ilk bölümü var, ama sonrasında oyun hiçbir şey yapmıyor!

Demek istediğim, ikinci bölümün tamamı zindanlarda canavarlarla savaşmaktan ibaret, karakterler birbirleriyle konuşmuyor, hiçbir şeye tepki vermiyorlar.
Örneğin, bilim insanı Lune, kıtayı keşfetmek ve Jestrallarla tanışmak konusunda inanılmaz derecede meraklıydı, ancak partinize gerçek bir Jestral katıldığında -sıfır tepki, aralarında sıfır diyalog. Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz, ama bana göre bu tamamen hikayenin dışında.
Kamp ateşi etrafındaki yerel VK sosyal bağlantısı, bence bir JRPG'deki en yapay karakter etkileşimi. Sonra, örneğin, Verso ve Ciel bir şey tartışıyorlar ve Ciel, "Hadi sevişelim" diyor. O anda biraz şok oldum ve açıkçası, bundan sonra karakterleri ciddiye alamadım.

İkinci bölümde macera yok, olay yok—hiçbir şey yok, sadece ardı ardına savaşlar, mekanları temizleme. Ah, unuttum, mekanlar inanılmaz derecede ilgi çekici kilitli bir sandıkla noktalanıyor; sandığı açmak için kamerayı döndürmeniz veya bir köşeyi dönüp üç mor lekeyi vurmanız gerekiyor. Başka herhangi bir oyun böyle bir bulmaca için çok fazla olumsuz eleştiri alırdı, ama burada Yılın Oyunu yok.

Mekanlar sanki bir blendere atılmış, çalıştırılmış ve ortaya çıkan sonuç haritaya dökülmüş gibi görünüyor. Yine, olay örgüsü bir çocuğun çizim yapması + bir "yarık" gibi açıklanıyor, ancak bu yüzden tüm mekanlar hafızamda birbirine karışıyor. Tamamen doğru olmasa da, bu soyutlama... ne kadar ilerlerseniz, o kadar yoruluyorsunuz.

İkinci perdenin tamamı, grubunuzun bir emekli tarafından bir kez yenilgiye uğratılması, sizin sessizce kendinizi motive etmeniz ve şimdi de yaşlı adamı yenmeniz üzerine kurulu. Yani, karakterlerin farkında olmadan güçsüz olanları motive ettiğini anlıyorum, ama bu çok aptalca görünüyor.

Oyunun RPG derinliği kesinlikle yok. Savunma/kaçınma hareketleriyle her savaşı kazanabilirsiniz. Savunma odaklı bir oyun tarzının hiçbir anlamı yok, iyileşme de anlamsız. İyileşmek için tur harcamadan düşük canla ölmek ve bolca bulunan canlanmalardan yararlanmak her zaman daha iyidir (1 canla her şeyden kaçınabilirsiniz). Oyunun tamamını Mael ile, ayrıca Ciel'den gelen ikinci tur güçlendirmesi ve çift hasarla oynadım. Üçüncü bir karakterin hiçbir kritik katkısı yok (aptalca bir şekilde Monoko'yu sadece güçlendirmek için ekledim). Ciel'in benzersiz mekaniklerini takip etmenin bir anlamı yok; Mael'e ikinci bir tur verin – başarı garanti.

Birkaç hasar puanıyla 9999 sınırına oldukça hızlı ulaşıyorsunuz ve sonra başka bir sorun ortaya çıkıyor. Mael'in en pahalı hasar yeteneğini geliştirmek istiyorum. Tek bir düşmana "süper-duper mega hasar" veriyor diyor. Ondan önceki yetenek ağacında ise "mega hasar" (süper-duper değil) yazıyor, ancak birden fazla hedefe. Tahmin edebileceğiniz gibi, tüm düşmanlara 9999 vermek, tek bir düşmana 9999 vermekten daha iyidir, bu yüzden yetenek puanlarını neye harcadığım belirsiz.

Resim sistemi ilginç görünüyor, ama neden kilidini açmak için dört savaş kazanmanız gerekiyor? Bu tamamen saçmalık. Bayrakta her zaman bir kalabalık var—Mael'i dört kez tek vuruşta öldürün ve konumu sıfırlayın. Dört savaş şartı koymasalar daha iyi olurdu... Resimlerden bahsetmişken, kullanıcı arayüzü de berbat. Tüm bu resimler arasında gezinmek Excel tablosuna bakmak gibi. Bir karakteri donattığınızda, becerileri/büyüleri neyle değiştirdiğiniz de belirsiz. İmlecin kimin üzerinde olduğu tamamen belirsiz olduğu için savaşta defalarca yanlış karakteri yeniden canlandırdım.

Herkes oyunun müziklerini övüyor. Oyun dışında, Renoir ile olan savaştan bir parça da dahil olmak üzere birkaç parça olabilir, ancak bir oyunda müzikler oyunu tamamlamalıdır. O anda süper epik bir şarkı çalarken, ekranda gençler bir mağarada yaşlı bir adamı dövüyor. Ve genel olarak, oyun boyunca sesler monoton ve kötü bir şekilde mikslenmiş; sesler bazen zindan ortasında kaybolup sonra tekrar ortaya çıkıyor.

Üçüncü bölüm elbette tamamen anlaşılmaz bir şey. Sanki hasar sınırınızı kaldırmışlar ve haritayı keşfetme şansı vermişler gibi, ama yine de tüm ekip sessiz. Sessizce uçup önceki gibi düşmanları katlediyorum, sonra son zindana gidiyorum sıfır zorluk, tamamlama konusunda sıfır ilgi, çünkü oyunda bana gösterilen içeriği zaten gördüm berbat.

Son olarak, hikayeyi övmek ya da eleştirmek istemiyorum; yazarın hayal ettiği şey bu. Beğendiğimden daha çok beğendiğimi söylemeye meyilliyim. Ama birçokları gibi, her şey Matrix/VIA'daki kız aracılığıyla açıklandığında biraz ilgimi kaybettim.

Yine, hikayeyi gerçekten bozan şey, ana karakterlerin tepkileri veya tepkisizlikleri. Lune ve Ciel öldü ve yeniden dirildi - bu konuda tek bir diyalog bile yok! Esasen bir tanrının önünde duruyorsunuz ve kimse umursamıyor. Peki sihirli tuvalin ötesinde ne var? Sessiz kalıyoruz ve krom toplamaya devam ediyoruz. Sonlardan birinde, bir karakter bize tehditkar bir şekilde bakacak olanlara verilen tek tepki budur.

Son olarak, tamamen kişisel ve önemsiz bir detayıma değinmek istiyorum, ama yine de, bu nasıl bir VR varil şeklindeki resim? Bu resim veya bu krom, karakterler yaratabiliyor, böylece hissedebiliyorlar, evlenebiliyorlar, çocuk sahibi olabiliyorlar, bilim, sanat ve müzik icat edebiliyorlar. Yani, onları yaratan sanatçılardan bağımsız olarak var olan, kendi kendini çoğaltan ve benzeri özelliklere sahip yüz binlerce mega-yapay zekaya sahip NPC var. Bu VR tuvalinin içinde tüm bunları hesaplayabilen ne tür bir donanım var? Eğer bizim dünyamızdan bahsediyorsak, bunların hepsi şu anda imkansız.

Bu krom, böylesine bir potansiyele sahip olduğu için, sonsuz enerjiymiş gibi kullanılabilir.

Büyü mü?

Yani "gerçek dünyada" büyü varsa, o zaman hadi bakalım, kızı iyileştirin.

Tanıtımda para her şeyin başı. Bu yüzden yine bir vasatlık kazanıyor. Tıpkı BG3, Elden ve Take Two'da olduğu gibi (bazen insanlar o oyunu hatırlıyor mu?). Ne yazık ki, oyun sektörü yanlış bir yola girdi.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları