HP: RAM Artık PC Maliyetlerinin %35’ini Oluşturuyor
Bilgisayar donanımında maliyet dengeleri hızla değişiyor. HP tarafından yapılan son açıklamaya göre RAM artık bir bilgisayarın üretim maliyetinin yaklaşık %35’ini oluşturuyor. Bu oran, geçmişte işlemci veya ekran kartının en pahalı bileşen olduğu geleneksel maliyet dağılımının önemli ölçüde değiştiğini gösteriyor.
HP’ye göre son yıllarda yaşanan küresel bellek fiyat artışları ve yeni nesil bilgisayarlarda artan RAM ihtiyacı, üretim maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle yapay zekâ özelliklerine sahip yeni bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte RAM artık sistem maliyetinin en büyük kalemlerinden biri haline gelmiş durumda.
Donanım üreticileri için bu durum doğrudan maliyet baskısı anlamına geliyor. RAM fiyatlarının yükselmesi, özellikle dizüstü bilgisayar ve hazır sistem üreticilerinin ürün fiyatlandırmasını daha zor hale getiriyor.
Geçmişte birçok bilgisayarda 8 GB RAM yeterli kabul edilirken, günümüzde 16 GB RAM yeni standart haline gelmiş durumda. Bazı yapay zekâ uygulamaları ise çok daha yüksek bellek kapasitesi gerektirebiliyor.
Bu durum cihaz başına kullanılan RAM miktarını artırdığı için toplam üretim maliyetini de önemli ölçüde yükseltiyor.
Şirketler ya artan maliyetleri kendi kâr marjlarından karşılayacak ya da bu maliyetleri ürün fiyatlarına yansıtacak. Özellikle kurumsal bilgisayarlar ve yapay zekâ odaklı yeni modellerde RAM kapasitesinin standart olarak yüksek tutulması, fiyatların yükselme ihtimalini artırıyor.
Bu nedenle önümüzdeki dönemde laptop ve masaüstü bilgisayar fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket görülmesi oldukça olası. RAM maliyetlerindeki artışın sürmesi durumunda, bellek bileşenleri PC pazarındaki en belirleyici fiyat faktörlerinden biri haline gelebilir.
Bilgisayar donanımında maliyet dengeleri hızla değişiyor. HP tarafından yapılan son açıklamaya göre RAM artık bir bilgisayarın üretim maliyetinin yaklaşık %35’ini oluşturuyor. Bu oran, geçmişte işlemci veya ekran kartının en pahalı bileşen olduğu geleneksel maliyet dağılımının önemli ölçüde değiştiğini gösteriyor.
HP’ye göre son yıllarda yaşanan küresel bellek fiyat artışları ve yeni nesil bilgisayarlarda artan RAM ihtiyacı, üretim maliyetlerini ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle yapay zekâ özelliklerine sahip yeni bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte RAM artık sistem maliyetinin en büyük kalemlerinden biri haline gelmiş durumda.
DRAM fiyatları yükselmeye devam ediyor
RAM maliyetlerinin artmasının en önemli nedenlerinden biri DRAM fiyatlarındaki küresel yükseliş. Bellek üreticilerinin üretim planlamaları ve artan talep, son dönemde fiyatların hızlı şekilde yükselmesine yol açtı.Donanım üreticileri için bu durum doğrudan maliyet baskısı anlamına geliyor. RAM fiyatlarının yükselmesi, özellikle dizüstü bilgisayar ve hazır sistem üreticilerinin ürün fiyatlandırmasını daha zor hale getiriyor.
Yapay zekâ bilgisayarları daha fazla RAM gerektiriyor
Bellek maliyetlerinin yükselmesinin bir diğer nedeni ise AI PC olarak adlandırılan yeni nesil bilgisayarlar. Bu cihazlar, yerel yapay zekâ işlemleri gerçekleştirebildiği için daha yüksek bellek kapasitesine ihtiyaç duyuyor.Geçmişte birçok bilgisayarda 8 GB RAM yeterli kabul edilirken, günümüzde 16 GB RAM yeni standart haline gelmiş durumda. Bazı yapay zekâ uygulamaları ise çok daha yüksek bellek kapasitesi gerektirebiliyor.
Bu durum cihaz başına kullanılan RAM miktarını artırdığı için toplam üretim maliyetini de önemli ölçüde yükseltiyor.
PC fiyatları artabilir
RAM’in toplam üretim maliyetindeki payının %33’ün üzerine çıkması, bilgisayar üreticileri için ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor. Bu noktada üreticilerin iki farklı yol izlemesi mümkün.Şirketler ya artan maliyetleri kendi kâr marjlarından karşılayacak ya da bu maliyetleri ürün fiyatlarına yansıtacak. Özellikle kurumsal bilgisayarlar ve yapay zekâ odaklı yeni modellerde RAM kapasitesinin standart olarak yüksek tutulması, fiyatların yükselme ihtimalini artırıyor.
Bu nedenle önümüzdeki dönemde laptop ve masaüstü bilgisayar fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket görülmesi oldukça olası. RAM maliyetlerindeki artışın sürmesi durumunda, bellek bileşenleri PC pazarındaki en belirleyici fiyat faktörlerinden biri haline gelebilir.