Rog Strix Z790-H ile XMP'de RAM kararsız çalışıyor?

teamwork90

Kayıtlı Kullanıcı
Selam arkadaşlar, QVL'de bulunan bir çift RAM modülüne sahip Rog Strix Z790-H Gaming Wifi anakartım var. XMP profilini 6000 Mhz'de çalışacak şekilde ayarlarsam, özellikle bekleme modundan çıkarken (bazen Windows 11'i başlatırken bile) sık sık BSOD'lar alıyorum, ancak sistem ağır yük altında bile olsa bunlar asla görünmüyor. MemtestX86 uzun süre çalıştı ve herhangi bir hata göstermedi, otomatik ayarlara güvenmeyerek bu RAM'lerle uyumlu voltajları manuel olarak ayarladığımda durum birkaç gün düzeliyor ancak daha sonra BSOD'lar tekrar ortaya çıkıyor. Bana öyle geliyor ki son BIOS versiyonlarıyla durum daha da kötüleşti, şu anda 2801 kullanıyorum. Kararlılığı sağlamak için varsayılan ayarı 4800 Mhz'de bıraktım. Acaba XMP profilini kullanmadan RAM'i 6000 Mhz'e çıkarmak daha mı iyi olur?

Her şeyi otomatik ayarda bırakıp sadece DDR5 frekansını 5800 Mhz olarak ayarlamayı denedim. Bilgisayar açıldı ve Windows yüklendi, ancak her şey alışılmadık derecede yavaştı. CPU-Z ile RAM ayarlarını kontrol ettim ve aşırı rahattı, hatta fazla rahattı.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları