Teknoloji Hamlesi Programı Güncellendi: Desteklenecek Teknoloji Alanları Genişletildi

tufitorino

Moderatör

computer-technology-background.webp

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Teknoloji Hamlesi Programı kapsamında desteklenecek öncelikli ürün ve teknoloji alanları listesi güncellendi. Yapılan güncelleme ile yüksek teknoloji üretimi ve stratejik alanlara yönelik destek kapsamı genişletildi.

Yeni listede çok sayıda ürün ve teknoloji başlığı destek kapsamına alınırken özellikle ileri üretim, yarı iletken, yazılım ve yapay zeka temelli teknolojiler öne çıkıyor.

Programın Amacı Nedir?​

Programın temel amacı, Türkiye’de yüksek katma değerli teknoloji üretimini artırmak ve kritik alanlarda dışa bağımlılığı azaltmak. Aynı zamanda Ar-Ge yapan firmaların ve teknoloji girişimlerinin daha fazla desteklenmesi hedefleniyor.

Hangi Alanlar Öne Çıkıyor?​

Güncellenen destek listesinde öne çıkan başlıca alanlar şunlar:

• Yarı iletken ve çip teknolojileri
  • Yapay zekâ ve veri işleme sistemleri
  • Endüstriyel yazılım çözümleri
  • İleri üretim ve otomasyon
  • Elektronik bileşenler
  • Savunma ve uzay teknolojileri
  • Kritik ara ürün ve malzemeler

Program kapsamına giren alanlarda proje ve yatırım destekleri, Ar-Ge teşvikleri ve yeni çağrı programlarının açılması bekleniyor. Desteklerin özellikle teknoloji geliştiren şirketler ve üretim yatırımı yapan firmalara yönelik olması planlanıyor.

Kimleri İlgilendiriyor?​

Bu güncelleme en çok şu grupları ilgilendiriyor:

• Teknoloji şirketleri
  • Startup ve girişimler
  • Donanım ve yazılım geliştiriciler
  • Ar-Ge ekipleri
  • Üniversite–sanayi iş birliği projeleri
  • İleri teknoloji üretimi yapan firmalar

Desteklenecek teknoloji alanlarının genişletilmesi, önümüzdeki dönemde hangi sektörlere daha fazla yatırım ve teşvik yönlendirileceğini gösteriyor. Bu nedenle teknoloji alanında çalışan şirketler ve girişimler için yol gösterici bir gelişme olarak görülüyor.

Paylaşım için teşekkürler! Özellikle yarı iletken, yapay zekâ ve ileri üretim gibi alanların kapsama dahil edilmesi, yerli teknoloji ekosistemi için oldukça heyecan verici bir gelişme.

Bu güncelleme, yüksek katma değerli üretim yapmak isteyen girişimler ve Ar-Ge merkezleri için ciddi bir fırsat penceresi açıyor. Dışa bağımlılığı azaltma hedefi doğrultusunda bu desteklerin somut projelere dönüşmesini merakla bekliyoruz. İlgili sektörlerdeki arkadaşların yeni çağrı dönemlerini yakından takip etmesinde fayda var.

TechFoumTR Blog Yazıları