Tesla, Elon Musk'ın yerine geçecek adam arıyor?

TechSpiker

Teknoloji Haberleri
Yönetici
Moderatör
Tesla'nın CEO'sunun son aylarda Washington'daki siyasi girişimlerine ve diğer şirketlerine olan bağlılığına yoğunlaşmasıyla birlikte, otomotiv devi satışlarda ve kârlarda benzeri görülmemiş bir düşüş yaşadı. Bu durum, yönetim kurulunu sert bir adım atmaya yöneltti ve yaklaşık bir ay önce, şirketi yaklaşık yirmi yıl yöneten vizyon sahibi girişimcinin olası halefini bulmak için gizlice bir araştırma başlattı. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket yöneticileri halihazırda birkaç yönetici arama firmasıyla iletişime geçti ve bu durum şirketin geleceği konusunda artan endişelere işaret ediyor.

tesla-model-y-2025-techforumtr.webp

Tesla'nın piyasa değeri geçen aralık ayında 1,5 trilyon dolardan şu an yaklaşık 900 milyar dolara düştü. Yatırımcıları ve yönetim kurulunu tedirgin eden 600 milyarlık düşüş. Tüketici protestoları, düşen satışlar ve düşen kârlar, Musk'ın Amerikan hükümet harcamalarını azaltma planına zaman ve enerji ayırmasıyla yoğunlaşan bir krizin açık işaretleridir.

Yönetim kurulu üyeleri, Musk'ın birden fazla taahhüt arasında bölünmüş dikkatinden endişe duyduklarını ifade ederek doğrudan onunla yüzleştiler. Kendisinden açıkça Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasını ve bunu kamuoyuna duyurmasını istediler. Derginin haberine göre, Musk şaşırtıcı bir şekilde direnmedi ve daha sonra yatırımcılara Mayıs ayından itibaren Tesla'ya çok daha fazla zaman ayıracağını söyledi.

Musk'ın Tesla'nın operasyonel kadrolarından uzak kalmasının etkisi yıkıcı oldu. Şirket, on yıldan uzun bir sürenin ardından ilk kez yıllık satışlarında düşüş yaşadı. Ayrıca markanın kurucusunun siyasi görüşleri nedeniyle bazı tüketiciler nezdinde markanın imajı zedelendi ve şirketin değeri hızla aşındı.

Musk, tüm bu zorluklara rağmen geçen hafta Tesla'nın kârında %71, gelirinde ise %9 düşüş bildirdiği kazanç konferans görüşmesinde şirketin geleceği konusunda iyimser tavrını korudu. Yatırımcılara Eşikte değiliz, diye güvence verdi, "Hatta yakın bile değiliz." Yönetim kurulunun yaptığı icraatlarsa çelişen sözler.

Dergi, halefiyet planlamasının mevcut durumunun henüz net olmadığını bildiriyor. Yaklaşık 20 yıldır Tesla'ya liderlik eden Musk'ın, yönetim kurulunun bu hamlesinden haberi olup olmadığı bilinmiyor. Bu şeffaflık eksikliği, şirketin üst düzey yönetimi arasındaki iletişim ve haber kamuoyuna yansıdığında Musk'ın nasıl tepki vereceği konusunda soruları gündeme getiriyor.

Karizmatik CEO'nun halefinin aranması , kurucusunun vizyonu ve kişiliğinden derinden etkilenen bir şirket olan Tesla'nın tarihinde bir dönüm noktasını temsil ediyor. Şirketin tepesinde gerçekleşecek herhangi bir değişim, elektrikli otomobil öncüsü için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir ve bu değişimin yalnızca şirketin geleceği için değil, Musk'ın devrim yaratmaya yardımcı olduğu tüm sürdürülebilir mobilite sektörü için de önemli sonuçları olabilir.