Windows 10'dan 11'e yükseltme?

solechem

Kayıtlı Kullanıcı

Windows 10'dan 11'e yükseltme yapıyorum. Sistemi kurarken tam olarak ne yapmalıyım?​

Windows 10'dan 11'e yükseltme yapıyorum.webp

Daha doğrusu, tam olarak bir güncelleme değil, fabrika ayarlarına sıfırlama ve ardından yeni bir kurulum. Ama asıl mesele bu değil. Çeşitli internet kullanıcılarından Windows 11'in mükemmel çalışması için reklam yazılımlarından temizlenmesi, önceden yüklenmiş gereksiz dosyaların kaldırılması, bazı özelliklerin etkinleştirilmesi ve diğerlerinin devre dışı bırakılması gerektiğine dair birçok yorum gördüm.

Buna benzer bir şey
Windows 11'i bu şekilde yapılandırmış olan herkes, lütfen bana bariz olmayan ama faydalı olan ne yapmam gerektiğini söylesin? Ayrıca, Windows'u sadece bir kez kurup sonrasında her şeyi unutmuş biri olarak soruyorum. Etkinleştirme süreci nasıl? (Maalesef henüz düzgün bir lisans satın alamıyorum, ancak bu gelecekte düzeltilecek.) Windows 10'da bazı komutlar girdiğimi ve her şeyin çalıştığını hatırlıyorum.

Genel olarak, lütfen bildiğiniz en iyisini bana tavsiye edin (Guteyki'nin Linux hakkındaki görüşleri şimdiden dijital olarak kınanıyor). Basit bir Google aramasında bu konuyla ilgili bulunan tüm makaleler tamamen çöp. Ya tamamen yapıcı içerikten yoksunlar ya da "Masaüstünüzden Geri Dönüşüm Kutusunu silin" gibi tavsiyeler içeriyorlar. Sonuçta bu gerçek hayattan bir örnek.

Yapay zeka işlevlerini devre dışı bırakın, sistemin masaüstü ekran görüntüsü almasını engelleyin ve kayıt defteri aracılığıyla varsayılan genişletilmiş bağlam menüsünü geri yükleyin.

Selamlar! Windows 11'e temiz bir geçiş yapmak mantıklı bir karar. Karmaşadan uzak, performanslı bir kurulum için şu adımları izleyebilirsin:

1. Kurulum Esnasında Bloatware'den Kaçınma:
Kurulumun başında bölge/klavye seçimi ekranında bölgeyi "İngilizce (Dünya)" veya "English (World)" seçersen, Windows başlangıçtaki TikTok, Instagram gibi gereksiz uygulamaları yüklemez. Kurulum bitince bölgeyi tekrar Türkiye yapabilirsin.

2. Gereksizleri Temizleme (Debloat):
Elle uğraşmak yerine güvenilir açık kaynaklı araçlar kullanmanı öneririm. En popüleri "Chris Titus Tech's Windows Utility". PowerShell'i yönetici olarak açıp şu komutu yapıştırarak birçok ayarı tek tıkla yapabilirsin:
`irm christitus.com/win | iex`
Bu araçla; gereksiz servisleri kapatabilir, telemetry (veri takibi) ayarlarını devre dışı bırakabilir ve tarayıcı gibi temel araçları kolayca kurabilirsin.

3. Bariz Olmayan Ama Faydalı İpuçları:
Dosya Gezgini Sekmeleri: Windows 11 ile gelen sekmeli yapıyı mutlaka kullan.
Yeni Sağ Tık Menüsü: Eğer eski (Win 10) sağ tık menüsünü istersen yukarıdaki araçla geri getirebilirsin.
VBS ve Oyunlar Performansı: Eğer oyuncuysan "Çekirdek Yalıtım" (Core Isolation) altındaki VBS özelliğini kapatmak performans artışı sağlar ancak güvenliği bir miktar düşürür.

4. Etkinleştirme Meselesi:
Windows 10 lisansın varsa (veya anakartına gömülüyse), Windows 11 kurulumda bunu otomatik tanır. Eğer yoksa, internette "MAS (Microsoft Activation Scripts)" diye aratırsan, Github üzerindeki güvenilir ve temiz yöntemi bulabilirsin. Google'daki çöp sitelerle uğraşmana gerek kalmaz.

Linux konusundaki uyarını aldım, şimdiden iyi kurulumlar! :)