Windows xp ve sata sürücüsünü yeniden yükleme sorunu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan texez10
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

texez10

İyi günler arkadaşlar. Başlangıçta Windows XP ile üretilmiş, daha sonra 7 ve 10'a güncellenmiş eski bir HP G62 dizüstü bilgisayarım var. Eski programları kullanmak zorunda olduğum için XP'yi yeniden yüklemek ve ikincil bir makine olarak tutmak istiyorum ancak her zamanki sabit disk algılanmadı hatasıyla karşılaşıyorum. Bios'tan IDE seçeneğini bulamıyorum. Bunu nasıl çözebilirim? XP CD'm ve normal lisansım var.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

SATA Sürücülerine Windows XP Yükleyin ve AHCI Moduyla İlgili Yaygın Sorunları Giderin.​

Birçok çevrimiçi destek forumunda, Windows XP'yi bir SATA diske kurmak için mutlaka bir "SATA sürücüsünün" gerekli olduğuna dair bir söylenti dolaşıyor: Bu ifade yanlıştır. SATA sürücülere Windows XP yüklemek oldukça basit bir işlemdir ve (neredeyse hiç) özel bir sürücü gerektirmez. Sorun farklı.

SATA, diskleri bilgisayara, özellikle anakart üzerindeki ilgili kontrolcüye bağlamak için kullanılan fiziksel arayüzdür. SATA denetleyicileri çeşitli modlarda çalışabilir; SATA denetleyicileri için standart AHCI modunda çalışmaktır. Çalışma modu, fiziksel cihaz ile işletim sistemi arasındaki iletişim kurallarını belirler; işletim sistemi ise en basit ifadeyle aynı dili konuşmak zorundadır. İşletim sistemi, sürücü adı verilen özel bir yazılım kullanarak çevre birimleriyle etkileşime girer , bu nedenle AHCI modunda iletişim kurmak için özel bir sürücüye ihtiyaç vardır.

Windows XP'nin sorunu, işletim sistemi piyasaya sürüldüğünde (2001'de) SATA spesifikasyonunun henüz mevcut olmamasıydı. Windows XP'de SATA standardı ve AHCI modu için yerel destek bulunmuyor ve hatta Servis Paketlerine bile eklenmemiş. Kullanılabilir tek yerel sürücü standart IDE modundaki sürücüdür. Bu, Windows XP'yi bir SATA diske kurmak için, SATA denetleyicisinin IDE uyumlu modda çalışmasını zorlamanız gerektiği anlamına gelir. Bu, SATA denetleyicilerinin farklı modlarda (AHCI modu, IDE uyumlu mod, RAID modu) çalışabilmesi sayesinde mümkün oluyor. IDE modunu zorlamak için şunları yapmanız gerekir.
  • bilgisayarın BIOS/UEFI'sine girin ve SATA denetleyicisi(leri) yapılandırma bölümüne gidin;
  • SATA denetleyicisinin/denetleyicilerinin IDE uyumlu modunu seçin. Bu seçeneğin adının BIOS/UEFI üreticisine bağlı olarak değişebileceğini unutmayın; örneğin "IDE", "IDE emülasyonu", "IDE uyumlu", "Standart IDE", "Yerel IDE", "Eski IDE", "Eski mod", "Eski", "Uyumluluk modu", "PATA emülasyonu" vb. olarak bulunabilir (aşağıdaki şekillere bakın).
xp-ahci-to-ide-techforumtr.webp

Ayarları BIOS/UEFI'ye kaydettikten sonra herhangi bir ek sürücü kullanmadan Windows XP'yi kurabilirsiniz.

Windows XP'yi yükledikten sonra AHCI moduna geçin.​

AHCI, disk erişimlerini optimize eden bir teknoloji olan NCQ gibi gelişmiş işlemleri kullanmanıza olanak tanır. Ancak, Windows XP'nin IDE uyumlu modda kurulumundan sonra BIOS/UEFI'de AHCI'yi etkinleştirmek, bir sonraki başlatmada STOP 0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE'a benzer bir hata koduyla tanımlanan kötü şöhretli BSoD'nin (Mavi Ekran Ölümü) görünmesine neden olur. Bu hata, işletim sisteminde AHCI sürücüsünün bulunmaması nedeniyle diskin mevcut olduğunu ancak erişilemediğini gösterir.

Sorun kolayca çözülebilir. BIOS'ta AHCI'yi ayarlamadan önce, kullanımını sağlayan sürücüyü yüklemeniz yeterlidir. AHCI sürücüleri genellikle yonga seti sürücüleriyle birlikte otomatik olarak yüklenir (çünkü yonga seti disk denetleyicilerini içerir) ve bilgisayarınızla veya anakartınızla birlikte gelen CD/DVD'lerde bulunabilir. Alternatif olarak, yonga seti sürücülerinin en son sürümünü doğrudan bilgisayarınızın/anakartınızın teknik destek web sitesinden veya yonga seti üreticisinden indirebilirsiniz (örneğin, Intel yonga setleri için sürücüler Intel web sitesinin teknik destek bölümünde bulunabilir).

Herhangi bir Windows işletim sistemi için geçerli olan genel bir kural, yonga seti sürücülerinin her zaman işletim sistemi kurulduktan hemen sonra kurulması gerektiğidir (diğer sürücüler - video, ses, ağ, vb. - daha sonra kurulmalıdır).

BIOS/UEFI'de AHCI zaten etkinleştirilmiş olarak Windows XP'yi yükleyin​

İşte başta bahsettiğimiz yanlış anlaşılmaya sebep olan durum budur ve Windows XP kurulumu sırasında AHCI sürücüsünün önceden yüklenmesi gereken tek durumdur.

BIOS/UEFI'de SATA denetleyicileri için AHCI modu etkinleştirilmişse (ve bunu IDE uyumlu hale getirmeye dikkat etmezseniz), Windows XP kurulumu, kurulumun herhangi bir disk algılamadığı hata mesajıyla başarısız olur. Bu sorunun çözümü 2 şekilde yapılabilir.

YÖNTEM 1
SATA-AHCI kontrolcüleri için uygun sürücülere sahip bir diskete ihtiyacınız var. Windows yükleyicisi size sorduğunda klavyenizdeki <F6> tuşuna basmanız ve sürücü diskini takmanız gerekir, ardından kurulum normal şekilde devam edecektir.

xp-F6-techforumtr.gif

YÖNTEM 2 Sürücüleri Windows XP kurulum CD/DVD'sine ekleyerek, önceden gerekli tüm sürücüleri içeren bir CD/DVD oluşturabilirsiniz. Bu şekilde SATA-AHCI desteği için gerekli sürücüler kurulum diskinde yer alır ve bunları ayrıca takmanıza gerek kalmaz.

TechFoumTR Blog Yazıları