AMD Radeon ekran kartları 2025'te satın alınmaya değer mi?

Tunahanj1j

Kayıtlı Kullanıcı
AMD Radeon ekran kartları 2025'te satın alınmaya değer mi.webp

NVIDIA, yıllardır ekran kartı pazarında tekel konumunda. Çözümleri maksimum performansla özdeşleşmiş durumda ve DLSS, Reflex ve gelişmiş ışın izleme gibi teknolojiler standart haline geldi. Dahası, CUDA ekosistemi NVIDIA'yı makine öğrenimi ve profesyonel bilgi işlem alanında fiili bir lider haline getirdi. Birçok kullanıcı için GeForce ekran kartı seçmek bir tercih bile değil, daha çok bir alışkanlık.

Bu bağlamda AMD farklı bir rol oynuyor. Radeon kartları nadiren mutlak kıyaslama şampiyonu olsa da, pazarın tam bir tekel haline gelmesini engelleyen kartlardır. "Red"ler, alt segment modellerinde daha fazla video belleği sunuyor, FSR gibi açık teknolojilere güveniyor ve fiyat-performans arasında bir denge kurmaya çalışıyor. En üst seviyeyi hedeflemeyen oyuncular için Radeon genellikle makul bir alternatif haline geliyor.
Peki, bugün "yeşil tekel"e karşı çıkıp Radeon'u seçmek değer mi, yoksa NVIDIA GeForce hala tek seçenek mi?

AMD ekran kartlarının en büyük avantajı fiyat-performans oranıdır. NVIDIA güvenle zirvede yer alıp yüksek fiyatlara sahip olsa da, Radeon daha uygun fiyatlı bir seçenek olmaya devam ediyor ve biraz daha ucuza güçlü bir oyun veya iş bilgisayarı kurmanıza olanak tanıyor. Birçok kullanıcı için bu, belirleyici faktördür.
Aynı derecede önemli bir avantaj da video belleği kapasitesidir. Yeni oyunların giderek daha fazla kaynak gerektirmesi ve 12-16 GB VRAM'in fiili standart haline gelmesiyle, AMD kartları genellikle aynı fiyat aralığındaki rakiplerinden daha fazla bellek sunar. Bu durum, özellikle video işleme, 3B modelleme ve yüksek kaliteli doku kullanımı gerektiren görevlerde belirgindir.
AMD, NVIDIA çözümleriyle birlikte geliştirilen kendi teknolojilerine de güveniyor. Üçüncü nesil FSR teknolojisi, görüntü ölçeklendirmeyi mümkün kılıyor ve önemli bir kalite kaybı olmadan performansı artırıyor. Ryzen işlemcilerle birlikte kullanıldığında ise Smart Access Memory, video belleğine daha verimli erişim sağlayarak ek bir performans artışı sağlıyor.
Son olarak, AMD'nin açık standartlara odaklandığını belirtmekte fayda var. Kapalı kaynaklı çözümleri aktif olarak destekleyen NVIDIA'nın aksine, AMD çok çeşitli oyun ve uygulamalara entegre edilebilen teknolojilere vurgu yapıyor. Bu, geliştiricilerin desteği daha hızlı uygulamaya koymasını sağlarken, kullanıcılar belirli bir ekosisteme bağlı kalmıyor.
Dolayısıyla, Radeon ekran kartları mutlak bir üstünlük peşinde koşmasa da, adil ve dengeli bir özellik yelpazesi sunar. Uygun fiyatlılığa ve pratikliğe önem veren oyuncular ve meraklılar için bu, AMD'yi tercih etmek adına güçlü bir argüman haline gelir.

amd ekran kartları.webp

AMD Radeon Zayıflıkları ve Sınırlamaları​

2025'teki AMD Radeon ekran kartları, bariz avantajlarına rağmen, NVIDIA GeForce ile eşit şartlarda rekabet etmelerini engelleyen bir dizi sınırlamayla karşı karşıya. Bu sınırlamalar öncelikle ışın izlemeyle ilgili. RDNA 3 ve RDNA 4 mimarileri önemli ilerleme kaydetmiş olsa da, aktif ışın izleme özellikli oyunlarda performans, AMD'nin Radeon çözümlerinden daha düşük kalmaya devam ediyor. Ancak, hedef karmaşık ışıklandırma ve yansıma efektlerine sahip en yeni grafik yoğunluklu oyunları oynamaksa, Radeon kullanıcıları genellikle ayarlardan ödün vermek zorunda kalıyor.

Profesyonel sektörün bir diğer zayıf noktası ise hala devam ediyor. NVIDIA'nın CUDA ekosistemi, makine öğrenimi, 3B oluşturma ve bilimsel hesaplama için uzun süredir standart olmuştur. AMD alternatif araçlar sunsa da, bunlar aynı düzeyde benimsenme sağlayamamıştır ve birçok popüler program hâlâ GeForce ekran kartları için optimize edilmiştir. Bu alanlarda çalışan profesyoneller için Radeon ekran kartlarını seçmek, performans veya uyumluluk kısıtlamalarına yol açabilir.
Sürücüleri de unutmayın. AMD son yıllarda kalitesini önemli ölçüde artırdı, ancak marka hala "kararsız" çözümlerle tanınıyor. Modern sürücüler çoğu durumda doğru çalışsa da, yeni oyunlar için optimizasyonda ara sıra hatalar veya gecikmeler yaşanabiliyor. Bu durum, zorlu kullanıcıları tatmin etmeyebilir.

Radeon'un zayıf yönleri güçlü yönlerinden daha ağır basmasa da, kullanım alanını kısıtlıyor. Ana akım oyunlarda AMD ekran kartları mükemmel bir seçim olmaya devam ediyor, ancak üst düzey segmentte ve profesyonel ortamlarda NVIDIA çözümleri hâlâ önemli bir avantaja sahip.

2022'de bir Radeon RX 6800 aldım. Hâlâ 4K/2K çözünürlükte çalışıyor. (65 inç televizyonda oynuyorum.)
Her şeyi beğendim, her şey mükemmel. Eskiden yaptığım gibi ayarlarla bile uğraşmıyorum. Gecikme mi yapıyor? En yükseğe ayarladım. Hiç gecikme oluyor mu? En yüksek seviyeye ayarladım. FPS düşüyor mu? Gereksiz her türlü ayarı kurcaladım ve işte oldu.

radeon sinirlendi.webp

Bilmiyorum. AMD kartları NVIDIA'nınkilerden çok daha ucuz değil. Ve sadece FSR4, DLSS kalitesine ulaşabildi (bazı kısıtlamalarla). Windows'ta ise otomatik sürücü güncellemeleri etkin olsa bile, AMD sürücüsü yine de eski bir sürücüye geri dönüyor ve manuel olarak devre dışı bırakılması gerekiyor.
AMD kartları aynı performansla %30-50 daha ucuz olsaydı, düşünmeye değer olabilirdi, ama şu anki haliyle, hayır, sadece NVIDIA.

Yalnızca Full HD için ikinci el bir bilgisayar toplayacaksam Radeon alırdım. 6700xt, aynı fiyata 3060/3060ti/4060'tan daha iyi ve bazen Radeon daha da ucuz olabiliyor.