gezgin
Moderatör
Merhaba arkadaşlar ben @gezgin işte sizlere az bilinen kimsenin pek bilmediği 10 oyunu hazırladım videolardan oyunların nasıl olduğunu izleyebilirsiniz.
Steam ana sayfasında yer almayacak oyunlar var. Üst internette bütçe veya skandal yarışına girmiyorlar ama öyle bir atmosfer, olay örgüsü ve fikir veriyorlar ki, onlardan sonra gelen projeler sıradan bir karmaşa gibi kalıyor. Bugün size 10 tane böyle oyun göstereceğim, garip ama bence dikkatinizi çekmeye değer.
Bunları yeterli bulmayanlar için, birkaç ek öneri ve bulguyu en sona sakladım.
Devil May Cry, NieR: Automata ile buluşursa Morbid Metal elde edersiniz
Aklınıza ilk gelen iki efsanevi slasher hangisi? Devil May Cry ve NieR: Automata mı? Eğer öyleyse tebrikler, çünkü görünüşe göre robotlar aracılığıyla gayri meşru çocuklarını bulmuşum.
Buradaki varsayım şudur: Neredeyse tüm insanlığın iklim çöküşüyle yok olduğu bir geleceğe fırlatılıyoruz. Siz buradasınız insanların yarattığı son yapay zeka ve göreviniz olabildiğince basit ve acımasız: diğer demirleri yok etmek. Neden ve hangi sebeple, bunun hikaye ilerledikçe ortaya çıkması gerekiyor. Ve hemen dövüşlerin çok iyi koreografisini ve tabii ki gerçek metal kesicilere benzeyen, sadece biz onları sushi'lediğimiz boss tasarımlarını da fark edebiliyorsunuz. Biraz da oynanıştan bahsedelim, oyun sırasında üç robottan oluşan bir ekip kurabilir ve savaşın ortasında anında aralarında geçiş yapabilirsiniz.
Düşünün: Biri güçlendirme veriyor, ikincisi düşmanı duvara fırlatıyor, üçüncüsü onu hemen havada bitiriyor. Ve eğer yok olursanız, önemli değil bu bir simit. Baştan başlıyorsunuz, ilerlemenizin bir kısmını kaydedip yeni yükseltmeleri yüklüyorsunuz. Tüm bu güzellik tek bir kişi tarafından yaratıldı, daha sonra bu kişi küçük bir ekip kurdu ve tüm fikirleri hayata geçirmek için Ubisoft'tan finansal destek aldı. Oyunu kendi başıma yargılamam zor, çünkü slasher'lara karşı ilgisiz bir tavrım var. En son bitirdiğim oyun DMC 3'tü, ayrıca PC'de Stellar Blade'i bekliyorum. Ama dürüst olmak gerekirse, Morbid Metal o kadar harika görünüyor ki, en azından istek listeme ekleyip yayınlandığında mutlaka dinlemenizi öneririm

Kilden Yapılmış En Atmosferik Dehşet - The Midnight Walk
Hala video oyunlarının gerçek sanat olamayacağını mı düşünüyorsunuz? O zaman tam tersini ispatlayacak en iddialı yeni ürünlerden biriyle karşınızdayım.
Bir mezarda uyandığınızı, oradan dışarı çıktığınızı, gözlerinizin ve kulaklarınızın (gerçekten!) takıldığını ve hemen gerçek kilden yapılmış, ürkütücü ama inanılmaz derecede güzel bir dünyada yolculuğa çıktığınızı hayal edin. Hemen yanınıza bir yoldaş buluyorsunuz: Kömürleri iştahla yiyen ve bunu yaparken dudaklarını sevimli bir şekilde şapırdatan canlı bir fener.
Tek bir sorun var: Dünya ateş yiyiciler tarafından ele geçirilmiş durumda ve sizin göreviniz bebeği korumak ve onunla birlikte ışığı diğer sakinlere geri döndürmek. Oyun, ormanlardan ve terk edilmiş yollardan zindanlara ve harabelere kadar uzanan beş bölümden oluşuyor ve her bölüm kendi hikayesini anlatıyor. Oyun, macera, yaratıklarla saklambaç ve ara sıra yaşanan savaşların bir karışımı. Ve tüm bunlar, Little Nightmares ve Alan Wake'den esinlenen küçük bir İsveç stüdyosu olan MoonHood tarafından yapıldı. Evet, aniden. İlginç bir bilgi: Buradaki tüm karakterler ve ortamlar önce kilden elle şekillendirildi ve daha sonra normal bir iPhone kullanılarak 3 boyutlu olarak dijitalleştirildi. Kabul etmelisiniz ki, günümüzde bazı şeyleri yapmanın ne kadar kolay olduğunu görmek çılgınca. Ben henüz ilk bölümünü bitirdim ama şunu söyleyebilirim, karşımızda yepyeni bir klasik var sanki. Limbo veya Inside ile aynı ligde olan, hafızalarda ve gönüllerde uzun süre iz bırakan oyunlar. Yani video oyunlarının nasıl sanata dönüştüğünü görmek istiyorsanız The Midnight Walk'ı deneyin.
Limbo ve Portal'ın Çılgın Bir Karışımı — Bionic Bay
Video oyunlarının yaratılışıyla ilgili birçok farklı hikaye duydum. Ama yanlışlıkla Limbo ve Portal'ın çılgın bir karışımını yaratmak, hepsi şık piksel sanatıyla ve inanılmaz hızlı platform oyunuyla... Kulağa ne kadar çılgınca gelse de, bu doğru. Burada ölümcül tuzaklar ve gizemlerle dolu antik bir biyomekanik dünyada kendini bulan bir bilim insanını canlandırıyorsunuz. Tek çıkış yolunuz, nesneler ve düşmanlarla anında yer değiştirmenizi sağlayan benzersiz bir cihazdır. Elbette şanslısınız, çünkü bu cihaza sahipsiniz ve ayrıca klonlarınız olarak yeniden doğma yeteneğine sahipsiniz. Bu yeteneğe nasıl sahip olduğunuzu hiç sormayın, sadece şunu hatırlayın. Ölmek ve tekrar denemek kesinlikle korkulacak bir şey değil.
Bu arada demosunu oynama fırsatım oldu, tarzı ve oynanışı o kadar muhteşem ki, kendinizi oyundan koparmanız imkansız. Ve ilk başlarda mekaniklere alışırken bölümler geçilmez gibi görünse de, ritmi yakaladıktan sonra adeta mekanlar arasında uçmaya başlıyorsunuz ve inanılmaz bir keyif alıyorsunuz. Dolayısıyla yakın gelecekte kesinlikle oyuna ciddi ve uzun süreli olarak girmeyi planlıyorum. Neden geliştirme tamamen tesadüfen başladı: Bir gün bir Finli geliştirici, Reddit'te Tayvanlı bir animasyon öğrencisinin ilginç bir kahraman animasyonu GIF'ini gördü, ona yazdı ve yola koyulduk ve sonunda Bionic Bay'i elde ettik.
Civilization 7'nin Ana Rakibi - Endless Legend 2
Civilization 7'nin büyük başarısızlığından sonra 4X strateji tahtına yeni bir yarışmacının çıkması ne kadar zaman alacak? Görünen o ki, pek fazla değillerdi ve türün iyi bir temsilcisi Fransızlardan ufukta belirmişti. Oyun, sürekli gelgitlerin gözlerinizin önünde haritayı değiştirdiği bir okyanus gezegeninde geçiyor. Düşünün: Bir sahil yerleşimi kurdunuz, biraz çay içmeye çıktınız ve geri döndüğünüzde denizin askerlerinizin yarısını sürüklediğini gördünüz. Ya da tam tersine geri çekilip sırlarla dolu kadim kalıntıları ortaya çıkardı. Dolayısıyla burada sadece kaynaklar için mücadele etmekle kalmayıp, aynı zamanda sürekli olarak felaketlere uyum sağlamak zorundasınız.
Tabii ki, her tam teşekküllü 4X stratejisine yakışır şekilde, şehir gelişimi, derin diplomasi ve savaşlar bekleyebilirsiniz. Ayrıca, 4 grubun her birinin kendine özgü görevleri ve kazanma yolları olan kendi hikayesi olacak. Sonuçta, sıradan "savaş, bilim ve diplomasi" değil, bir anlatıya dayalı zafer için yedi farklı koşul vadediyorlar.
Oyunun yapımcılarının daha önce bir başka mega-başarılı uzay strateji oyunu olan Endless Space üzerinde çalıştıklarını (ve hala çalışmaya devam ettiklerini) da belirtmekte fayda var. Uzun zaman önce oynamıştım, tıpkı ENDLESS Legend'ın ilk bölümünde olduğu gibi on iki saatten fazla zaman geçirmiştim ve tabii ki devam oyununu büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada ilk oyunda büyük ihtimalle başlayacağım gruplardan birine şimdiden ısındım. Bu bir tür mercan ırkı - aslında StarCraft'taki Zerg'e benzer bir şey.
Death Stranding + Snowrunner + Dredge = Truckful
Ya Hideo Kojima, Snowrunner ve Dredge'den izler taşıyan yeni bir Death Stranding yapsaydı? Bu, bozulmuş bir kamyonetin kuryesi olduğunuz yeni bir oyuna benzeyecekti. Oyunda asıl düşmanınız yağmur ve zaman değil, kadim ormanda saklananlardı. Oyunun temel oynanışı kargo sürüşü ve paketleme üzerine kuruludur. Kamyonunuzu arazide ustalıkla kullanmalısınız: çamur, bataklık, nehirler her şey size karşı. Ancak kargoyu nasıl paketlediğiniz de bir o kadar önemlidir; her sarsıntıda sarsılırken kırılgan bir vazoyu veya balık dolu bir buz bloğunu teslim etmek kolay bir iş değildir. Ancak başarılı teslimatlar sonucunda aracınızı yeni parçalarla geliştirmek veya daha büyük bir model satın almak için daha fazla altın kazanabiliyorsunuz.
Ancak başlangıçta rahatlatıcı bir teslimat simülasyonu olarak başlayan şey yavaş yavaş rahatsız edici bir şeye dönüşüyor. Köylüler garip nesneler getirmelerini istiyor, yollar ormanın derinliklerine doğru uzanıyor ve yerliler uçuştan dönmeyenler hakkında fısıldaşıyor, sonra hayalet bir kamyonet selam yolluyor! Oyun, yakın zamanda büyük hit olan Palworld'ün yaratıcılarından maddi destek alan küçük bir Polonya stüdyosu tarafından geliştiriliyor.
Kendi izlerini bırakanların sadece başarılarına güvenip rehavete kapılmadıklarını, aynı zamanda yeni ve ilginç fikirlere yatırım yaptıklarını görmek güzel, bana nedenini sormayın ama çamura saplanıp fizikle uğraşmakla ilgili tüm bu oyunlar her zaman kalbime bir yol buluyor. Ve eğer Truckful gerçekten rahatlatıcı sunum ile mistik gerilim arasındaki dengeyi koruyabilirse, o zaman bir ekran görüntüsü alın piyasaya sürüldüğünde bağımsız oyunlar arasında gerçek bir mücevher olacak.
Akşam için en iyi bağımlılık yaratan bulmaca oyunu - World of Goo 2
Sanki mühendislerin en büyük kabusu gibi, yapışkan canlı maddelerden tuhaf yapılar inşa etmeniz gereken bir oyunumuz var. Bir kere başladığınızda, sonuna kadar bırakamayacaksınız. Buradaki fikir çok basit seviyeleri aşarak köprüler, kuleler ve diğer yapıları inşa etmek için Goo toplarını kullanmanız gerekiyor. Bütün bunlara, organik ilkenin soğuk teknolojik dünyaya karşı çıktığı, felsefi bir alt metne sahip, gündelik ama komik bir olay örgüsü eşlik ediyor. Ve ilk bölümle karşılaştırıldığında oyun görsel olarak daha da sulu görünüyor ve hatta bazı yerlerde dördüncü duvarı bile yıkıyor ki bu da sadece bir artı.
Oyunun geliştirilmesinden sorumlu olan 2D Boy stüdyosundaki arkadaşlar, orijinalin ruhunu korumak için 15 yıldan fazla bir süre boyunca deneyler yaptılar, ancak aynı zamanda oyunu daha da çılgın ve değişken hale getirdiler. Sonuç etkileyici, artık fizik yasalarının gözünüzün önünde kelimenin tam anlamıyla parçalandığı ve sizi sorunu çözmek için tamamen standart dışı yaklaşımlar aramaya zorladığı seviyeler var. Ve biliyor musunuz, bana öyle geliyor ki geliştiriciler oyuncuların acı çekmesini izlemekten sadistçe bir zevk alıyorlar.
İlk World of Goo'nun uzun zamandır hayranı olan biri olarak (birçok kez ve hatta bir hız koşusunun parçası olarak bile oynadım! Vay canına), elbette ikinci bölümü Epic Games Store'da yayınlandığı gün oynadım ve şimdi kesinlikle koleksiyonuma eklemek için Steam'den alacağım. Genel olarak, bulmacaları seviyorsanız ve birkaç akşamınızı meşgul edecek bir şey arıyorsanız, World of Goo 2 kesinlikle dikkatinize değer.
2D-Diabloid-Soulslike-Metroidvania = Mandragora: Whispers of the Witch Tree
Bazen oyun geliştiricileri duramıyor ve ortaya çılgın tür kombinasyonları çıkıyor. Düşünün: Metroidvania türünde, soulslike ögelere sahip 2D Diablo. Bunu hiç düşünmediğimi itiraf ediyorum, ama bu yeni üründe bu fikri uygulamaya karar verdiler ve ortaya bu çıktı. Burada eski bir engizisyoncu olarak oynuyorsunuz ve amacınız bir zamanlar görkemli olan krallığınızı kelimenin tam anlamıyla yiyip bitiren canavar ordusuyla başa çıkmak. Ve kesin olarak söylenebilecek şey, yazarların görseller uğruna ruhlarını satmış olduklarıdır, güzel şehirler çürüyen bataklıklara yol veriyor ve kasvetli ormanlar her ağacın arkasına ürkütücü düşmanlar saklıyor. Üstelik her biri senin etini yemeyi hayal ediyor.
Dövüşlere gelince, klasik aptallardan esinlenilmiş: zamanlama, kaçma ve savuşturma burada kesinlikle her şey, bu yüzden ritmi yakalayamazsanız, hızlı bir ölüme hazır olun. Ayrıca en iyi Diabloid'lerin ruhuna uygun olarak sulu animasyonlar, çeşitli ganimetler ve 200'den fazla avantaj için yükseltmeler de getirdiler.
Oyun hakkında görüşlerin oldukça bölünmüş olması da ilginç: Kimileri oyunu beğenerek onlarca saat geçirdi, kimileri ise hemen atladı. Büyük olasılıkla yazarların kendilerinin de tam olarak ne yaratmak istediklerini anlamamış olmaları burada rol oynadı. Ben kendim Mandragora'yı Steam destemde oynamayı çok istiyordum ama biliyorsunuz, bitmek bilmeyen bir yığın oyun var, bitmek bilmiyor. O yüzden oyuna dikkat etmenizi tavsiye ediyorum ama satın almadan önce demo versiyonunu oynamanız daha iyi olur
Samuraylar, büyü ve robotlar hakkında çılgın RPG — Shadow of the Road
Video oyunlarında sıklıkla Japonca ayarlar kullanılır. Ve o kadar sık oldu ki birçok oyuncu bundan bıkmaya başladı. Ama bu yeni üründe ona çare buldum gibi görünüyor! Düşünün: Şogunluk dönemindeki feodal Japonya, ancak burada katanalı samuraylar yerine buharlı makineler ve robotlarla savaşılıyor ve geleneksel tapınaklar endüstriyel fabrikalarla bir arada varlığını sürdürüyor. Bunlara bir de kafa kesmelerin olduğu kanlı savaşları, savaşlarda zamanı kontrol etme yeteneğini ve doğaüstü büyülü yaratıklar olan youkai'leri ekleyin. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Kabul ediyorum, tüm bu çılgınlık hiç de banal değil, hatta destansı görünüyor.
Senaryoya göre burada gerçek bir kaos var: Ülke, gelenekçiler ile Batı modernleşmesini destekleyenler arasında bir iç savaşın ortasında. Bu ortamda, iki ronin olan Satoru ve Akira'ya tehlikeli ve kontrol edilemeyen büyülere sahip bir çocuğu korumak için gizli bir görev verilir. Yolculuğunuzda yapacağınız her seçim sadece kahramanların kaderini değil, aynı zamanda savaşın tüm sonucunu etkileyecektir.
Özellikle harika olan şey, projenin yayıncısının bize oldukça iyi bir rol yapma oyunu olan Warhammer 40,000: Rogue Trader'ı veren Owlcat Games'ten adamlarımız olması, bu yüzden Shadow of the Road'u finansal destek için seçmelerinin sebepsiz olmadığını düşünüyorum. En azından oyun beni ortamıyla çoktan etkiledi ve çıkışını merakla bekliyorum, yayında mutlaka sizlerle birlikte izleyeceğiz.
Harry Potter Stardew Valley ile Tanışsaydı - Witchbrook
Eğer siz de benim gibi Potter evrenine hayransanız, sizin için harika bir haberim var. Stardew Valley tarzında keyifli bir yaşam simülasyonuyla, sanki J.K. Rowling'in sevilen kitaplarından fırlamış gibi bir sihirli akademi atmosferini bir araya getiren bir oyun ufukta belirdi. Rowling.
Burada kendinizi muhtemelen sadece sakin bir şekilde sihir öğrenmek, sınavları geçmek ve bahçede kabak yetiştirmek isteyen bir öğrencinin rolünde bulacaksınız. Ancak büyü dünyasının kadim dengesi bozulduğunda ve büyü camiasında tam bir kaos baş gösterdiğinde, ölçülü yaşamı aniden çöker. Ancak dünyayı kurtarmaya gitmeden önce büyücünün günlük rutinine katılabilirsiniz: rahat bir ev döşeyebilir, karakterinizi özelleştirebilir ve hatta dört oyunculu kooperatifte arkadaşlarınızla süpürge yarışına girebilirsiniz.
Bu oyunun en güzel yanı, bize Starbound'u (oldukça iyi bir Terraria klonu) getiren Chucklefish tarafından yapılmış olması. Doğrusu, bu yeni ürün için uzun bir zaman harcadılar: 2017'de oyundan bahsettiler, sonra sustular ve ancak şimdi tekrar uyandılar. Ancak yazarlar yine de bu konuda acele etmek istemediklerini söylüyorlar. Zira proje büyük ölçekli ve detaylara çok önem verilen bir proje.
Ve biliyorsunuz, beklemenin nihayetinde haklı çıkacağına gerçekten inanmak istiyorum. Sonuçta Hogwarts Legacy'yi %100 tamamladım ve yaklaşık 50 saatliğine de olsa tekrar büyülü bir şeye dahil olmak istiyorum. Ve Potteriana'nın resmi projelerinin dibe battığını düşünürsek (Snape'i yeniden renklendirmeye karar verenlere özel selamlar!), Witchbrook kesinlikle takip edilmeye değer.
İtfaiyecilerle ilgili en çok istenen hayatta kalma oyunu - Into the Fire
İtfaiye simülasyonu türünde böyle bir sürprizin imkansız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bugüne kadar ben de öyle düşünüyordum, sonra bu yeni ürünü gördüm. Korkunç felaketlerin ortasında kalmış devasa bir volkanik takımada olan "Dante". Burada deneyen Doğa Ana değil, karanlık ritüelin ardından çağrılan bazı mistik güçlerdi. Hazır olun, işimiz zor olacak. Yangınları pompalı tüfek gibi köpükle söndürmeniz, ateş elementlerine taktiksel olarak su atmanız ve steampunk oyunlarından alınmış gibi görünen bir sürü çılgın retro alet kullanmanız gerekecek. Ne diyeyim, kendi ateş kızaklarınız ve uçuşlarınızı planlayacağınız mobil bir üssünüz bile olacak!
Proje, The Invincible adlı başarılı bağımsız oyunla tanınan ve daha önce The Witcher 3 ve Dying Light'ta da imzası bulunan Polonyalılar tarafından hayata geçiriliyor. Şimdi çok alışılmadık bir konsepte yöneliyorlar ve RPG, hayatta kalma, bulmaca ve mitolojiyi harmanlayarak deneyler yapıyorlar. Aynı zamanda tüm ahlaki ikilemler, kurtulanları kurtarmak ve itfaiye ekipmanlarını geliştirmek maceranın ayrılmaz bir parçası olacak.
Dürüst olmak gerekirse, oyunun ilk karelerini gördüğüm anda şunu anladım: Bu oyun tam bana göre. Her zaman sıra dışı konseptlere ilgi duydum ve volkanik bir kıyamet ortamında "yangın söndürme" her gün görebileceğiniz bir şey değil. Kesinlikle Into the Fire'ı yayınlandığında denemek istiyorum ve özellikle yayınlandığında çok eğlenceli ve destansı olacağını düşünüyorum.
Peki oyunlar nasıl? Sizin için en ilginç ve sıra dışı projeleri toplamaya çalıştım eğer bir şey ilginizi çektiyse, seçkiyi arkadaşlarınızla paylaşmaktan çekinmeyin böylece onlar da kendileri için bir şeyler bulabilirler