Linux işletim sistemi hakkındaki görüşlerinizi benimle paylaşır mısınız?

Çok farklı. Kısacası, Linux bir yapı kiti. Çok kabaca konuşursak, Win3.11 ile paralellikler kurabiliriz; yani Linux, konsol program paketlerinin yanı sıra bir çekirdek, sürücüler ve kütüphanelerden oluşur. Yani bir şey bozulursa konsola başvurursunuz. Ancak bir arayüze ihtiyacınız varsa, tüm farklı türleri sayıldığında neredeyse 50 tane olan grafiksel bir arayüz başlatırsınız, ancak en popülerleri yaklaşık 10'dur. Bazıları Windows'tan daha iyidir, bazıları daha kötüdür, bazıları Mac'e benzer ve bazıları da diğerlerinden tamamen farklıdır.

Sunucu işletim sistemi açısından Linux daha iyidir; ofis işleri açısından Windows ile kolayca rekabet edebilir; mühendislik açısından neredeyse ikinci sıradadır; oyun alanında ise son beş yılda daha da iyiye gitse de, Linux için pek fazla oyun yazılıp uyarlanmamıştır. Ancak, PortProton ve Wine ile Proton ve bunlara dayalı diğer yazılımlar sayesinde, oyunlar da dahil olmak üzere Windows'ta yazılım başlatmayı farklı başarı oranlarıyla engelleyebilirsiniz.

Linux ile çalışmaya başlamak istiyorsanız, her şeyi ayarlayacak bir sistem yöneticiniz varsa, sınırlar dahilinde istediğinizi yapabilirsiniz. Eğer kendiniz yönetecekseniz, öğrenmeniz gerekecek. Temel olarak, bu farklı bir sistem, farklı bir yaklaşım, ancak birçok sorun (hepsi olmasa da) farklı şekilde çözüleceğinden, bir dağıtım veya dağıtım ailesi seçmeniz gerekiyor. Dolayısıyla, dağıtımın kaynağı önemlidir.

Linux, diğer dağıtımlar için temel teşkil eden, temelde meta veri tabanlı birkaç dağıtıma sahiptir. Bu yaygındır, ancak her zaman böyle değildir ve istisnalar da vardır. Bu dağıtımlar Debian, Arch, RedHat, Slackware, SUSE ve Gentoo'dur. Çoğu Linux dağıtımı bu dağıtımlar üzerine kuruludur. Her dağıtımın kendi paket biçimleri vardır; platformlar arası biçimler de mevcuttur, ancak çoğu paket tek bir Linux dağıtımı için derlenir. Bu durum, yazılım geliştiricileri için sorunlar yaratır. Sonuç olarak, hangisini kullanacağınızı seçmeniz gerekir. Yazılım güncellemelerinin Linux'ta önemli olduğunu ve iki seçeneğiniz olduğunu anlamak önemlidir, ya en son güncellemelere, yazılımlara ve kütüphanelere bağlı kalırsınız, ancak sorunları kendiniz gidererek sistemi riske atarsınız ya da kararlılığa odaklanırsınız, ancak güncellemeler geride kalır, paketleriniz daha az güncel olur ve yenilerini yüklemek bağımlılıkları ve sistemi bozabilir.

Yeni başlayanlar için Red Hat ve Debian dallarına bakmalarını öneririm. Örneğin, Fedora/Ubuntu/Mint... ve diğerleri. Daha fazla deneyim kazandıktan sonra Arch dalına geçebilirsiniz.

TechForum.TR Trend

TechFoumTR Blog Yazıları