Windows 10'dan Linux'a geçme?

bejanderman

Kayıtlı Kullanıcı

Windows 10'dan Linux'a geçmek istiyorum masaüstü ortamlarını nasıl test edebilirim?​

Esasen ileri düzey bir kullanıcıyım ve kullanıcı profilim şunları içeriyor:
  • Ofis (MS Office (Excel, Word, PowerPoint) ve Outlook)
  • İnternet (Firefox kesinlikle sorun değil)
  • Medya - VLC
  • Fotoğraf yönetimi (Bunu PlainImage ve IrfanView ile yapıyorum)
  • Adobe Lightroom ve Photoshop ile fotoğraf düzenleme (eski kalıcı lisans)
  • Adobe Premiere ile video düzenleme
  • Yazılım Geliştirme: IntelliJ, Android Studio ve VS Code
  • Veri yönetimi (Total Commander, )
  • VM
Bence artık her şeyin alternatifi var. Beni hâlâ engelleyen şey hangi dağıtımı ve masaüstü ortamını kullanmalıyım?

Debian, Gentoo, Ubuntu (daha yeni sürümleri de dahil ki onları sevmiyorum) ve Arch (çok kısa bir süre de olsa) ile 20 yıllık deneyimim var. Gnome 3. sürümünü seveceğimi sanmıyorum.

Birçok dağıtımı test etmenin en hızlı yolu nedir? Arayüzü ve veri yönetimi, sistem ayarları ve yönetim gibi basit görevleri genel olarak tanımak istiyorum.

Tüm masaüstü ortamlarını tek bir dağıtım üzerinde çalıştırarak bir sanal makineyi test etmeli miyim?

Hızlı bir genel bakış için distrosea.com adresini ziyaret edin. Orada, tarayıcınızda farklı dağıtımları kolayca test edebilirsiniz. Her dağıtımın öne çıkan özelliklerine bakmak da faydalı olacaktır; örneğin, paket depolarının biraz daha eski olup birkaç yılda bir sistem yükseltmesi gerektirip gerektirmediği veya çok güncel olup her zaman en yeni yazılımı kullandığınızdan emin olup olmadığı gibi. Daha sonra ilginizi çeken dağıtımları ve masaüstü ortamlarını indirebilir ve önyüklenebilir bir USB sürücü oluşturabilirsiniz. Bu size, gerçek sisteminizde herhangi bir değişiklik yapmadan kapsamlı bir şekilde deney yapabileceğiniz canlı bir sistem sağlayacaktır.

Şahsen, KDE Plasma ile Solus veya openSUSE Tumbleweed ve Linux Mint Cinnamon'ı çok iyi dağıtımlar ve masaüstü ortamları olarak buluyorum, ancak KDE Plasma ile Fedora da iyi bir seçim olabilir. Örneğin, Solus ile her zaman güncel yazılımlara sahip olursunuz ve sistem Cuma günleri haftalık güncellemeler alır, yine de çok istikrarlı çalışır ve masaüstü için gerçekten optimize edilmiştir. Linux Mint'in sorunlarda yardımcı olabilecek daha büyük bir topluluğu vardır ve paket depoları daha büyüktür, ancak her zaman tamamen güncel olmayabilir.

Şimdi programlarınıza geri dönelim:
  1. Firefox kesinlikle mevcut ve varsayılan olarak önceden yüklenmiş durumda.
  2. VLC Media Player çalışıyor, ancak foobar200 çalışmıyor. VLC veya Rhythmbox gibi özel bir müzik oynatıcı kullanabilirsiniz.
  3. VirtualBox çalışıyor
  4. Geliştirme ortamları da öyle ve benim deneyimime göre genellikle Windows'a göre daha iyi.
  5. Dosya yönetimi söz konusu olduğunda, KDE Plasma'da Dolphin çok güçlüdür. Piyasadaki en iyi dosya yöneticilerinden biridir. Ancak Cinnamon'dan Nemo da oldukça iyidir.
  6. MS Office çalışmıyor (sadece çevrimiçi sürümü çalışıyor), ancak LibreOffice ve OnlyOffice ile çoğu durumda MS Office'ten daha iyi çözümlere sahipsiniz.
  7. E-postalarınızı tarayıcınızda görüntüleyebilir veya Thunderbird ya da KMail kullanabilirsiniz.
  8. Adobe Premiere çalışmaz, ancak Kdenlive küçük ve orta ölçekli projeler için uygundur ve Da Vinci Resolve diğer projeler için bir seçenektir.
  9. Lightroom ve Photoshop da işe yaramayacaktır. Ancak GIMP ve Krita genellikle yeterlidir. En iyisi bunları deneyip kendiniz görmenizdir.

TechFoumTR Blog Yazıları

Geri