DLSS 4.5. Aşırı keskinleştirme mi?

gezgin

Moderatör

DLSS 4.5. Aşırı keskinleştirme mi? 1080p yükseltme, yerel 4K SMAA'yı mahvediyor. DLSS hala yerel çözünürlükten daha iyi.​

DLSS 4-5 Aşırı keskinleştirme mi.webp

Digital Foundry, DLSS 4.5'i detaylı bir şekilde ele alan yeni bir video yayınladı, ancak ben incelemelerinden sadece bir konuya değineceğim, çünkü diğer her şey zaten ele alındı. DLSS 4.5'te aşırı keskinleştirme konusunda birçok şikayet vardı. Ancak, böyle bir sorun yok. Digital Foundry bunu bağımsız olarak doğruladı ve teyit etti.

Aşırı keskinleştirme görüyorsanız, bunun nedeni neredeyse hiçbir zaman DLSS değildir. Ya oyunun kendisinde özelleştirme seçeneği olmayan sabit kodlu bir keskinleştirme filtresi vardır ya da oyun veya monitör ayarlarınızda keskinlik ayarlarını çok yüksek bir seviyeye getirmişsinizdir.

Oyun ayarlarında keskinlik filtresini düzenleyin veya devre dışı bırakın. Bu işe yaramazsa, monitörünüzün veya TV ayarlarınızı kontrol edin. MSI'ın Image Enchantment'ı gibi monitör ve TV'lerdeki tüm bu "keskinlik artırıcılar", 10 üzerinden 10 çakal görüntüsü üretebilen basit bir keskinleştirme artışından ibarettir.
Kendim test ettim: DLSS 4.5 ve monitör ayarlarında minimum keskinlik (4 üzerinden 1) ve oyunun kendisinde 10 üzerinden 100 keskinlik ile her şey yolunda.

Ancak, monitör keskinliğini daha yüksek bir seviyeye çıkardığım anda, DLSS aşırı keskinleştirme hemen ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, DLSS'siz eski, bulanık oyunlarda, 4 üzerinden 4 keskinlik etkinleştirilmiş olsa bile monitör keskinliğiyle ilgili hiçbir sorun yok ve bulanık oyunlarda yardımcı oluyor. Ancak, yeni DLSS ile bir çelişki var, çünkü görüntü artık DLSS ile çok keskin ve her zaman yerel TAA/SMAA'yı geride bırakıyor.

Digital Foundry bunu en açık şekilde gösterdi. Spider-Man'de 0 ile 10 arasında bir keskinlik kaydırıcısı var ve varsayılan değer 10/10. Bu keskinlik kaydırıcısı, DLSS 4.5 (M) ile birlikte, aşırı keskinleştirme izlenimi yaratıyor.

Ancak keskinliği sıfıra indirdiğinizde aşırı keskinleştirme ortadan kalkıyor: DLSS'nin kendisinin o kadar da "süper keskin" olmadığı ve ek keskinleştirme filtresi olmadan bina dokusu detaylarının genel olarak zayıf göründüğü açıkça ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, oyun içi keskinleştirme parametresi görüntüyü keskinleştiriyor, yükseltici değil.

Kesinlikle katılıyorum, DLSS, özellikle 4.5 sürümü, 21. yüzyılın en büyük başarısı!

TechFoumTR Blog Yazıları