Ekran kartı çekirdek hatası?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ekner
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ekner

Kayıtlı Kullanıcı
Yeni bir bilgisayar aldım, her şey yolunda görünüyordu, ancak sonra bir oyuna (Control) girdim ve bilgisayarda garip bir şeyler olmaya başladı, ses aniden arttı, tıpkı fanın önüne bir cisim yaklaştırdığınızda çıkan ses gibi (çarpma sesi gibi) ve giderek daha da yükseldi.

Bu yük durdurulmazsa, bilgisayar basitçe kapanır. Günlükte Çekirdek hatası 41 (63) gösteriliyor.

Oyun sırasında şu göstergeler bulunuyor:

Ekran kartıyla ilgili sorunlar.webp
Ekran kartıyla ilgili sorunlar1.webp

Her şey gerçekten kötü mü ve bu bir arızalı ekran kartı mı?
Bu durum başına gelen oldu mu hiç?
Gigabyte 5070

Size bir keresinde başıma gelen bir olayı anlatayım.

Fallout 3 oynuyordum, ana oyunu bitirmiştim ve sonra DLC'ye başlamıştım. Tipik olarak çizgi film tarzı, büyük kafalı uzaylıların yer aldığı DLC'lerden birinde, onlarla ilk karşılaştığımda aniden mavi ekran hatası (BSOD) aldım.

İşin garip yanı, üzerlerinde bir tür gölge efekti veya benzeri bir şey olan kasklar takıyorlardı; kaskları, oyunda daha önce gördüğüm diğer doku ve efektlerden görsel olarak farklıydı. Bilgisayarı
yeniden başlattım, tekrar karşılaştım ve yine mavi ekran hatası aldım.

Bilgisayarı kapattım, soğumasını bekledim, vs., tekrar açtım, oyuna girdim, yükledim, uzaylılarla karşılaştım ve monitör çöktü. Bilgisayar çalışıyordu ama monitör çalışmıyordu, sadece LED ışığı yanıp sönüyordu, sanki bilgisayar açık değilmiş ve monitör de kapalı değilmiş gibi.

YouTube'da, forumlarda ve 8 ve 16 bit konsol emülatörleri için basit oyunlar oynuyorum; her şey yolunda. Grafiksel olarak yoğun bir oyun başlattığımda ya mavi ekran hatası alıyorum ya da (son zamanlarda daha sık karşılaştığım gibi) monitör kapanıyor. Kısacası, ekran kartının öldüğünden %99 emindim.

Sonra, sırf eğlence olsun diye, düzgün bir "bronz" güç kaynağı yerine, önceki sistemimden kalma, kalitesiz yapılmış, 200 watt daha düşük güçte, isimsiz bir Çin malı güç kaynağı kullandım. Sonuç olarak, sadece tüm mavi ekran hataları ve kapanmalar ortadan kalkmakla kalmadı, aynı zamanda bilgisayar yeni bir tane ile değiştirene kadar iki yıl daha sorunsuz çalıştı.

Şöyle düşünün: Ekran kartımın ve güç kaynağımın bozulmak üzere olduğundan kesinlikle emindim.

Bilgisayar genellikle güç kaynağı (PSU) nedeniyle kapanır. PCIe hataları da sıklıkla güç kaynağı sorunlarından kaynaklanır.

GPU çok ısındığı ve fanlarını maksimum hızda döndürdüğü için titriyor ve 1.085V ile 250W güç tükettiği için ısınıyor, yani maksimum seviyede çalışıyor.

Güç kaynağı GPU'nun 250W'lık gücünü kaldıramıyor ve bilgisayar kapanıyor. GPU'yu değiştirmeden ve farklı bir güç kaynağı denemeden önce GPU'yu değiştirmeyi denemelisiniz. Ayrıca anakart BIOS'unuzu da güncelleyebilirsiniz.

Bu arada, ekran kartının voltajını düşürüp güç kaynağını 150-200 watt ile sınırlayarak kesinti olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

TechFoumTR Blog Yazıları